Вашингтон: Годишњица атентата на Линколна

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Абрахам Линколн убијен је на данашњи дан 1865. године. Симпатизер Конфедерације Џон Вилкс Бут у позоришту "Форд" је, из непосредне близине, пуцао у главу Линколну, који је преминуо сљедећег јутра. Атентат на Линколна догодио се само неколико дана након предаје генерала Роберта Лија и војске Конфедерације снагама Уније, на чијем је […]

четвртак, април 14, 2011 / 10:17

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Абрахам Линколн убијен је на данашњи дан 1865. године.

Симпатизер Конфедерације Џон Вилкс Бут у позоришту "Форд" је, из непосредне близине, пуцао у главу Линколну, који је преминуо сљедећег јутра.

Атентат на Линколна догодио се само неколико дана након предаје генерала Роберта Лија и војске Конфедерације снагама Уније, на чијем је челу био генерал Јулисијус Грант, чиме је окончан амерички Грађански рат.

У јутарњим часовима 14. априла 1865. године Бут, који је био незадовоњан крахом Конфедерације, сазнао је да ће Линколн присуствовати представи у позоришту "Форд".

Он је окупио истомишљенике – њемачког имигранта Џорџа Ецерота, Луиса Пауела и Дејвида Херолда и изнио им план за убиство не само предсједника Линколна, већ и потпредсједника Ендрју Џонсона и државног секретара Вилијама Суарда.

Сва три напада требало је да се десе истовремено – око 22.00 часа.

Ецерот није испунио свој задатак и никада није пришао Џонсону, док је Пауел упао у Суардову кућу и неколико пута га посјекао ножем. Суард је преживио напад, али му је лице било трајно оштећено.

Линколнова смрт изазвала је велику кризу у САД и потрага за Бутом и његовим сарадницима највећа је покренута у досадашњој историји Америке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *