Васић: Успјешно се боримо против сајбер-криминала

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је данас да стопа сајбер криминала у Српској није толико висока као у развијеном свијету, истичући да Министарство унутрашњих послова има добар тим за борбу против ове врсте криминала.

четвртак, мај 19, 2016 / 12:34

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је данас да стопа сајбер криминала у Српској није толико висока као у развијеном свијету, истичући да Министарство унутрашњих послова има добар тим за борбу против ове врсте криминала.

"Наш тим озбиљно се ухватио у коштац са сајбер криминалом и остварили смо сарадњу са ФБИ и безједносним структурама европских земаља. Код нас није било превише случајева типичних за ову област криминала, као што су дјечија порнографија и злоупотреба платних картица", рекао је Васић новинарима у Бањалуци, након отварања радионице под називом "Врсте сајбер криминала и сајбер безбједносна рјешења".

Он је подсјетио да је тим Полиције Српске био носилац пројекта у посљедњој великој акцији у коју је било укључено 38 земаља, те су на основу њихових података отворене истраге у тим земљама.

Према његовим ријечима, у Српској је највећа штета причињена убацивањем вируса који је преносио податке на одређене сервере, те онима којима се преусмјеравају трансакције.

"Наша јединица је у сарадњи са ФБИ и колегама из Велике Британије спровела једну такву акцију. Вируси су причинили штету од 850 милиона долара", прецизирао је Васић.

Васић је рекао да треба бити опрезан јер се увијек могу злоупотријебити одбачени рачунари и телефони са одређеним подацима, те нагласио да је у борби против сајбер криминала веома битна превенција која се постиже едукацијом дјеце и одраслих, те лица на одговорним позицијама, да се непажњом не би угрозили лични подаци.

Он је подсјетио да је у Српској у борби против криминала измијењен кривични закон, формирана јединица у оквиру Управе криминалистичке полиције, те створене претпоставке за пријем и обуку кадра.

Наводећи да је циљ радионице преглед најновијих законодавних и практичних
рјешења у ЕУ у области борбе против сајбер криминала, као и поступање у случају сајбер пријетњи, Васић је истакао да су овакве радионице добродошле јер тим из Српске може да учи од колега из иностранства, али и да помогне колегама у рјешавању ове проблематике.

"И остале агенције у БиХ и на простору Балкана треба да пођу нашим стопама, формирају овакве службе онако како смо ми урадили и покушају да избором кадрова постигну квалитет који смо ми постигли", поручио је Васић, додајући да је највећа пријетња у свијету тероризам.

Виши менаџер у Националној криминалистичкој агенцији Велике Британије Бен Расел рекао је да је сајбер криминал увијек на међународном нивоу, због чега је веома битна међународна сарадња.

"Наше истраге увијек укључују истраге широм свијета, јер је могуће да је жртва у једној, а починилац у другој земљи или је ријеч о техничкој инфраструктури која обухвата цијели свијет", појаснио је Расел.

Учеснци радионице су припадници Полиције Републике Српске, Федералне управе полиције, Брчко дистрикта, Тужилаштва БиХ, Тужилаштва Републике Српске, док ће предавања одржати експерти из Велике Британије, Холадније, Француске и Њемачке.

Дводневну радионицу организује МУП Српске у сарадњи са Инструментом Европске комисије за техничку помоћ и размјену информација – ТАИЕКС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *