Васић-Стевандић: Главна кочница формирања заједничких органа је у ФБиХ

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да је главни узрок за застој у формирању власти на државном нивоу тај што бошњачке странке немају никакав реалан политички концепт за национални интерес Бошњака. "Бошњачки политичари имају само концепт унитарне БиХ, дакле потпуно нереалну ствар. Сад на то све и лидер СДП Златко Лагумџија жели сву власт […]

уторак, мај 17, 2011 / 09:40

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да је главни узрок за застој у формирању власти на државном нивоу тај што бошњачке странке немају никакав реалан политички концепт за национални интерес Бошњака.

"Бошњачки политичари имају само концепт унитарне БиХ, дакле потпуно нереалну ствар. Сад на то све и лидер СДП Златко Лагумџија жели сву власт на државном нивоу само за себе, а то је просто немогуће извести. Лагумџија неће да прихвати принцип ротације на месту председавајућег Савета министара БиХ, које треба да припадне Хрватима и то је само један од проблема", рекао је Васић за "Вечерње новости".

Он каже да се сада види колико је читав систем власти на државном нивоу БиХ бесмислен и наметнут.

"И када буде била формирана, власт ће тешко као таква функционисати. За БиХ је у овом тренутку боље да нема власт, него да је добије наметнутим рјешењима странаца. Код формирања власти домаћи политичари би морали да покажу спремност на договор, али тога за сада нема у Федерацији БиХ (ФБиХ)", истакао је Васић.

СТЕВАНДИЋ: У ФБиХ ВЛАДА АПСОЛУТНИ ХАОС НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ

Ненад Стевандић из СДС-а рекао је да је проблем у процесу формирања власти на државном нивоу, због тога што у ФБиХ влада апсолутни хаос на политичкој сцени, па странке из РС немају саговорнике у овом ентитету.

Више од седам мјесеци, или тачно 225 дана, БиХ нема формирану власт на државном нивоу, а главни кочничар у овом процесу, према оцјени политичара из РС, је ФБиХ, која већ мјесецима не може да формира власт, па тиме зауставља и овај процес на државном нивоу.

Лист преноси став политичких аналитичара да овакво стање и пат позиција око процеса формирања власти долази свјесно из Федерације БиХ, јер на тај начин желе да испровоцирају још једно наметнуто рјешење, односно да ОХР формира власт како жели СДП и да у тој ситуацији представници РС буду минимизарани, а њихова улога на државном нивоу буде сведена на минимум.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *