Васић: Српска више није на главним путевима дроге

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је данас да овај простор више није транзитно подручје опојних дрога какво је било до прије неколико година, односно до прикључења Бугарске, Румуније и других источноевропских земаља ЕУ. "Значајне количине хероина које су ишле од Авганистана преко Турске и бивше Југославије према Западу су пролазили и кроз ове […]

петак, 24 јуна, 2011 / 17:21

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је данас да овај простор више није транзитно подручје опојних дрога какво је било до прије неколико година, односно до прикључења Бугарске, Румуније и других источноевропских земаља ЕУ.

"Значајне количине хероина које су ишле од Авганистана преко Турске и бивше Југославије према Западу су пролазили и кроз ове просторе БиХ, односно РС. Самим тим што су границе пријемом ових земаља у ЕУ укинуте, једноставније је из Турске, да ли дректно у Бугарску или преко Црног мора пребацити хероин у ЕУ", рекао је Васић на конференцији за новинаре поводом 26. јуна – Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога.

Према његовим ријечима, отворили су се нови путеви за кокаин, јер се та дрога транспортује прије свега морским путем, разним контејнерским транспортима, гдје се користе фирме смјештене на овом подручју да, на примјер, као добављачи неке робе, дрога се препакује и иде даље, јер се не очекује да та дрога иде из БиХ или РС.

Васић је рекао да у РС постоји и узгајање и кријумчарење марихуане које углавном иде са простора Албаније и Црне Горе.

Он је додао да полиција дјелује на спречавању кријумчарења дрога превентивно и репресивно, те да се, у сарадњи са полицијским агенцијама из окружења, понуда дроге на овом тржишту смањује.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Милан Латиновић рекао је да је у РС један од већих проблема регистрација зависника од опојних дрога, те да се одређени подаци путем покренутог програма кроз усвојени Акциони план Владе РС из прошле године могу очекивати крајем године.

Према његовим ријечима, Министарство је набавило за 30 здравствених установа рачунарску опрему и израдило софтвер за јединствену базу података о лицима зависним од дрога и управо се ради на успостављању регистра лијечених зависника.

Он је навео да према истраживањима која су рађена крајем 2009. и током 2010. године показују процјену да у РС има око 2 000 интравенских зависника.

Латиновић је подсјетио да је Влада РС у мају ове године именовала Комисију за борбу и сузбијање злоупотребе опојних дрога, а која се састоји од 13 чланова из кључних институција које се баве овом проблематиком.

Према његовим ријечима, задатак и обавеза ове комисије је да у току ове године ради на имплементацији програма за реализацију Акционог плана Владе РС у овој години везаног за смањење злоупотреба опојних дрога у РС.