Васић: СДП се понаша уцјењивачки, на отомански начин

БАЊА ЛУКА – Извршни секретар СНСД Рајко Васић рекао је да не види разлог зашто би Република Српска одступила од својих ставова у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, истичући да БиХ почива на тројном ротацијском принципу. Васић је поновио став да је за неформирање власти у БиХ крив СДП, чији поступци указаују на […]

уторак, 1 марта, 2011 / 07:08

БАЊА ЛУКА – Извршни секретар СНСД Рајко Васић рекао је да не види разлог зашто би Република Српска одступила од својих ставова у вези са формирањем власти на нивоу БиХ, истичући да БиХ почива на тројном ротацијском принципу.

Васић је поновио став да је за неформирање власти у БиХ крив СДП, чији поступци указаују на "наставак 15-годишње политике која доводи у питање опстанак БиХ".

Он је нагласио да бошњачки политички круг мора да одустане од своје политике, јер међународна заједница није више у позицији да потписује све што они желе.

"То је ултимативно отоманско уцјењивање. То је политички катострофално исто као референдум који је одржан прије 19 година. Лагумџија је успио да као таоце држи СДА, Странку за БиХ и Странку за бољу будућност и иде ка томе да бјесомучно отме власт хрватским странкама", оцијенио је Васић гостујући на РТРС-у.

Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић каже да нико из Федерације БиХ не може да каже да је у Републици Српској кривац за неформирање власти на нивоу БиХ, као што је то раније увијек било и додаје да треба да пустити да се партнери из ФБиХ договоре.

Он је рекао да СДС "није онај који не жели да се успостави власт на нивоу БиХ, али жели да се то деси на основама Дејтонског споразума".

Потпредсједник СДП-а БиХ Мирсан Ђапо рекао је да СДП није странка која даје ултиматуме, додавши да је на ХДЗ-у БиХ и ХДЗ-у 1990 да се одреде у вези са формирањем власти у ФБиХ.

"Очекујем да се два ХДЗ-а изјасне о платформи коју смо понудили, јер више чекати не можемо. Платформа им нуди више него што су икада до сада имали. Не можемо чекати крај марта без буџета и вјерујем да ће у предстојећем мјесецу бити постигнут значајан напредак у формирању власти", рекао је Ђапо. Он је рекао да СДП-у није примарна прича о подјели фотеља, већ о томе шта ће се радити да народу у БиХ буде боље.

Адил Османовић из СДА рекао је да свим политичким странкама треба бити у интересу да се формира власт на свим ниовима, додавши да би било добро да се направи широка скупштина већина са СДС-ом, СНСД-ом једним или оба ХДЗ-а, СДА и СДП-ом. Он је негирао да је СДА талац СДП-а, већ се СДА "држи потписане платформе" у коју су уграђени и ставови ове странке.

Потпредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара рекао је да је платформа диктат СДП-а, те да је ултиматум ове странке ХДЗ-у да има рок до 3. марта да каже да ли ће са СДП-ом, показује његове намјере и деструкцију у односима у БиХ.

Он је рекао да непоштовање Устава, изборног закона и воље једног народа може довести до "недемократског стања и пуча" у БиХ, додавши да ултимативно понашање СДП-а показује у какву су фазу дошли односи у БиХ. /крај/мџ/сп0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор