Васић Рајко: Ко то може побиједити Додика?

Бивши извршни секретар Савез независних социјалдемократа /СНСД/ Рајко Васић рекао је да нема кандидата који може да побиједи Милорада Додика, али да постоји реална опасност од изборних манипулација и пасивизације страначких гласача. "Постоји, наравно, и незадовољство влашћу, јер кад дуго владаш направиш пуно добрих ствари, али ту је и много људи са нереалним очекивањима… Дакле, […]

четвртак, 26 септембра, 2013 / 09:45

Бивши извршни секретар Савез независних социјалдемократа /СНСД/ Рајко Васић рекао је да нема кандидата који може да побиједи Милорада Додика, али да постоји реална опасност од изборних манипулација и пасивизације страначких гласача.

"Постоји, наравно, и незадовољство влашћу, јер кад дуго владаш направиш пуно добрих ствари, али ту је и много људи са нереалним очекивањима… Дакле, избори нису гласање за Евровизију, већ комбинација разних фактора, рационалних и ирационалних", рекао је Васић.

Он сматра да Српској треба јака партија и на власти и у опозицији, а за СНСД каже да као јака странка представља национално богатство.

"За мене је битна Република Српска и мислим да би требало да буде важна сваком човјеку. Они који у политици, владиној администрацији и опозицији то не разумију и гледају своје ситне интересе, интелектуално не могу да досегну сазнање да је Република Српска светиња и оквир који омогућава наш опстанак", рекао је Васић за "Прес Републике Српске".

Говорећи о предстојећем попису становништва, Васић, који је и даље члан СНСД-а, посебну важност даје држављанству Републике Српске.

"То је јединствен примјер у свијету који нам је дао Дејтон и то људи треба да искористе, а посебно они који нису, а рођени су у Федерацији БиХ. За држављанство, иначе, треба ратовати, а ми то већ имамо иако Република Српска није држава у правом смислу те ријечи", нагласио је Васић.

Тај капитал држављанства, каже он, у будућности ће, ако се повољно буду развијали догађаји, бити пресудан за самосталност Републике Српске.

"Зато људе треба упозорити да одређени пописивачи могу да буду инструисани, ‘необавијештени’ и препредени да то питање прескоче и тамо упишу нешто шесто", упозорио је Васић.

Он је рекао да оставку на функцију извршног секретара СНСД-а није поднио зато што је на свом блогу студенте назвао копиладима, већ у интересу странке и Републике Српске због снажних притисака "са стране", те да је све то био резултат притиска на предсједника Републике и лидера СНСД-а Милорада Додика.

Васић је додао да је и даље члан СНСД-а и да остаје у организационом миљеу странке, подсјетивши да је за седам-осам година створио значајне ствари за странку у смислу организације и технологије рада на изборима.0 КОМЕНТАРА

 1. Ма рајкон хоће да каже или да се из његове констатације закључи да би једино он могао побједити додика!

  Него кад је већ начео тему, мислим да је тренутно најбољи човјек за РС, Мићо Мићић начелник Бијељине. Ко то не види или је злонамјеран или има лична неслагања. Бијељина је тренутно примјер доброг организовања, одлично је оградио индустријске зоне у онако плодној равници, оцртао путеве око града, заобилазнице уз које се развијају те индустријске зоне и народ може да ради и зарађује за живот. По томе је Бијељина много испред осталих градова у РС, па и за саму Бањалуку.

  У самој тој Семберији може се јасно уочити разлика између нефункционалне републичке власти у односу на градску.

  Примјер, возећи се прилично фреквентном магистралом према Брчком, запрепастио сам се катастрофалним стањем тог тако важног пута. Као макадам, толико оронуо и пропао, па гори него у вријеме кад је служио као коридор у рату.
  Оно је право лице републичке небриге и никакве власти, нула бодова за све њихово, нарочито за такав немар на путу којим се дневно креће десетине хиљада возила!

  Успут да за „Динкића“ нешто кажем тачно је све што пишеш, Бијељина је Њујорк за Брчко!B-)

 2. Rajko Vasic je u pravu, SNSD ima najveci procenat glasova. To se pokazalo i na proslim lokalnim izborima. Zajedno sa koalicionim partnerima DNS i SP, imaju uvjek sigurnu vecinu, jer narod prepoznaju politiku koju vodi SNSD vec duzi niz godina. Da je rejting opao, jeste jer narodu jednostavno dosadi vlast, ali rejting opozicije ce sad opasti posle preuzimanja par opstina gdje apsolutno nisu nista ucinili, osim otpustanja SNSD-ovih kadrova. Razlog zasto je SNSD, u nekim opstinama izgubio nacelnicka mjesta je taj sto su se mozda pravili previse jaki, pa su cak i bez svojih koalicionih partnera isli protiv svih stranaka, jednostavno nemoguce je bilo tako uci u izbore. Sad imaju svoju realnu snagu, i zajedno sa DNS i SP ce imati apsolutnu vecinu, to nije sporno. A Dodik na Bosica i Radojicic na Ivanica, to je smjesno komentarisati. Ova dvojica iz opozicije tu nemaju nikakve sanse.

 3. Socijalisti kao stare fufice na politickoj sceni ce okrenuti preko noci ledja Dodiku, a DNS je vec okrenuo..bilo bi zanimljivo napraviti analizu u koliko opstina je DNS na lokalu u vlasti sa SDSom? Pa kad na godinu sa nizeg nivoa stigne pritisak da se udje u koaliciju sa SDSom na republickom nivou inace lete smjene…mislim da je DNS vrlo blizu opozicije..samo jos malo kamce a.puteve

 4. Друже Рајко, читам редовно Ваше колумне и чини ми се да Вас је страх. Као да сте у паници од губитка власти. Нису се страначки играчи пасивизирали ,но уопште не можете да рачунате на њих. Они су присутни само у партијској евиденцији, а за том чланском картицом су посегнули како би лакше до посла или како моја познаница рече. „Кад сам ближе ватри, можда се и огријем.“ То нам је наслијеђе комунизма и немојте се вријеђати када вам кажем да сте (нео)комунисти. Принцип је исти, ал’ исте су и нијансе. Што се тиче изборних манипулација, овдје су Ваши регрути, млади СКОЈ-евци у коментарима прозивали Игора Мацановића да је муљао и крао на изборима, а човјек је радио за СНСД, у коју се такође учланио да би лакше дошао до стипендије, према његовим ријечима.

  Незадовољство влашћу постоји не због пуно добрих ствари, но због пуно лоших ствари. Откуд Вам право да након екстериторијализације Брчког причате о заштити Републике Српске? СНСД гласовима је у Устав уписано да је Брчко ван њеног састава, тј. да је изгубила континуитет територије. Пред изборе сте најављивали да ћете вратити нелегално пренесене надлежности на ниво БиХ. Колико сте их вратили? НУЛА. Најављивали сте и ревизију приватизације, па неки Бијелић прокрчми милионче, а у вашем завичају би то опјевали „тресла се гора, родио се миш“. Исто тако је Бата Живојиновић најављивао секс Штефици Цвек, па на крају само појео батак из њеног фрижидера:

  http://www.youtube.com/watch?v=gRpYXT9dgi4

  Сваком посматрачу је јасно да не руши СДС српске министре и српско јединство у Сарајеву, него СНСД. Тек понеком је јасно да је разлог управо страх од губитка избора, првенствено губитка на оном нивоу на којем ће се кандидовати Милорад Додик. Страх од робије му говори да је ово борба на „живот или смрт“. Како СДС расте, а СНСД пада, једини излаз да се тренд заустави је изазивање криза и покушај дискредитације противника. Стога на блогу прво попљујете г-дина Иванића у неколико наврата, а онда сугеришете СДС-у да ће га он преварити и издати. Па што сте ви (СНСД) тог Иванића примили у Владу 2005. кад је он такав, кад је учинио толико зла? Зашто бисте Ви опомињали СДС осим што вас на то тјера страх од губитка избора?

  И најзад, зар је толико тешко признати истину да Вам је главе дошао „мали Дроњак“, тј. сами сте себе укопали, али он је директан узрочник? Какве притиске „са стране“ помињете, када је све јасно као дан? Зар Вам его не може издржати да признате пораз?

  Странка СНСД није никакво национално богатство. Зар отмичар у вашим редовима представља богатство? Богатство није чак у пуном капацитету ни АНУРС (што би требао да буде), а не интересне организације које подсјећају на секте и мафију.

  Цијеним чињеницу и у случајевима када се овдје појављујете и дискутујете с нама (обичним смртницима), мада би то пуно боље било када бисте се представили. И било би лијепо када бисте мало мање вријеђали људе који нису као Ви.

  Но више од свега човјека згражава порука коју шаљете грађанима Републике Српске, које осуђујете да буду таоци ваше политике у смислу „морате бирати нас, јер су ови други гори“.

 5. mistik, 26.09.2013. 12:30:00

  Хехехе..је ли то једина шанса на коју се ослања снсд-е, да се као народ у општинама које имају опозиционо руководство буде незадовољан опозицијом, па ће као дати вама подршку да им поново зајашете за врат, а једва дочекали да се вас ријеше!?

  Само се тјешите, од тога нема ништа, нико неће поново пожељети вашу власт, јер народ тих општина са опозицијом, зна да су му републичке власти крвници без душе и разумијевања!

 6. Malo pretenciozno zvuci kad g.Vasic kaze da je SNSD „nacionalno bogatstvo“. U svakoj stranci ima svacega, pa i u SNSD-u. Ne moze stranka biti tolike godine na vlasti, a d abude imuna na unutrasnje kvarove i anomalije.

  Ali to je jedina stranka realno koja je iznutra stabilna, ciji Predsjednik je lider i okuplja sve segmente ove stranke, i samo takva stranka moze biti garant stabilnosti RS.

  SDS-PDP-NDP na vlasti. Takav zgodan poligon za seminarske radove diplomata u stranim ambasadama i magistarske i doktorske radove tipa „kako sam razjebao Republiku Srpsku“. Vec vidjeno na djelu.

  Cavic ne prica sa Bosicem, Ivanic ne prica sa Tadicem, Tadic ne prica sa Stevandicem, Djeric je u svadji sa Borenovicem, itd. Jedini faktor sloge i jedinstva je Krsto Jandric.

  SNSD nije „nacionalno blago“, ali jeste jedina nacionalna partija koja je siguran garant opstanka RS.

 7. @Рамштајн

  „Бијељина је Њујорк за Брчко“, да али захваљујући улагањима Владе РС:

  Укупно уложена средства у општину Бијељина у периоду 2006.-2013. су 396.900.739 КМ, од чега :

  • ЕСК РПРС (на подручју града): 9.478.931КМ;
  – пројекат „Друга дионица обилазног пута града Бијељине (од раскрснице Бијељина-Брчко до раскрснице Бијељина-Тузла и изградња саобраћајнице Аризона)“ – 4.444.788,51 КМ;
  – пројекат „Реконструкција и адаптација касарне Голо Брдо у Окружни затвор Бијељина“ – 1.607.061,96 КМ;
  – пројекат „Реконструкција Основног и Окружног суда и Окружног тужилаштва у Бијељини“ – 1.410.903,87 КМ;
  – пројекат „Доградња подручне школе у Патковачи и реконструкција централне школе Јован Дучић Бијељина“ – 578.369,14 КМ;
  – пројекат “Адаптација Основне школе Петар Кочић Бродац (општина Бијељина) и фискултурне сале при школи“- 161.278,19 КМ;
  – пројекат „Адаптација и реконструкција постојећег објекта ОШ Свети Сава Бијељина“- 238.856,54 КМ;
  – пројекат „Адаптација фискултурне сале Пољопривредне и Медицинске школе Бијељина“ – 90.927,95 КМ;
  – пројекат „Изградња постројења за централно гријање за потребе Дома ученика Бијељина“- 50.000,00 КМ;
  – пројекат „Суфинансирање пројекта за завршетак изградње моста на ријеци Сави у Рачи и приступних путева на страни Републике Српске“ – 896.745,16 КМ;

  • ЕСК РПРС (пројекти на подручју више општина): 3.446.470 КМ;

  • ПРК РПРС (пласмани ИРБРС по кредитним линијама и улагања у ХОВ): 112.068.984 КМ од чега се 93.378.984 КМ (83,3%) односи на кредитне пласмане, а 18.690.000 КМ (16,7%) на пласмане у ХоВ;

  • Улагања из буџетских средстава са позиције Јавне инвестиције 242.950 КМ:
  – у 2008. години укупно 200.000,00 KM за пројекат “Обиљежавање пловног пута ријеке Саве“
  – у 2012. години укупно 42.950,32 KM у сквиру пројекта “Капиталне инвестиције за институције основног образовања“

  • Улагања у инвестиције и буџетска подршка министарстава у периоду 2008-2012. година: 150.612.617 КМ;

  • Улагања страних кредитних и донаторских средстава: 121.050.787 КМ.

  Иначе… Планирани буџетски оквир за 2013. годину износи 52.975.118 КМ.

 8. Vasić je postatio pravo pitanje – ko će na megdan Dodou? Kakve su šanse tog kandidata?

  Ako pobijedi na izborima – Dodo će imati neprikosnoven koalicioni kapacitet i biraće sa kim će praviti vlast. Sa druge strane i ako izgubi na izborima za Predsjednika Srpske – SNSD će opet biti dobra udavača jer će opozicioni rogovi u vreći lako pocijepati vreću i posvađati se… neće proći ni godina dana.

 9. filipvito, 27.09.2013. 06:33:03

  Каква ваша републичка власт, па ви се нисте удостојили да држите исправним једини пут који спаја Бијељину са западним дијелом РС-а, а камоли шта друго. Оно све што је урађено добро заслуга је Мићића и СДС-а, одредити индустријске зоне у подручју гдје је земљиште 100% плодно за пољопривреду је невјероватан успјех. Уз то Мићић је откупио сво земљиште за изградњу обилазница, кружних токова, полигона, прилаза и паркинга плус тржних центара на рубу града Бијељине.

  Зато је Бијељина Њујорк и за Брчко, а за додикову Бањалуку да и не говоримо. Бањалука је претворена владавином снсд у једну просјечну варошицу.

  ex-1978, 27.09.2013. 07:10:57

  Већ сам у претходном рекао шта се може запазити у сваком граду и из чега се може просудити какве су локалне власти.
  Кад приђеш Цркви, а око ње смеће, као што је случај у већини снсд провинција, одмах ти је јасно каква је локална власт ту.
  У Бијељини је то све на сасвим пристојном нивоу и ту се види њихов рад, добро одређене индустријске зоне уз магистралне путеве, уређени прилази тржним центрима, вјерским објектима, спортским теренима, болницама, итд. итд.
  По томе се гледа способност локалних власти. Таквих примјера као у Бијељини је сасвим мало у РС-у.

  Није тачно да сами бијељинци нису учествовали у стварању таквог стандарда, па да је републичка власт, они би прво средили своје двориште, не би Бањалука све више личила на село, а они су ту деценијама власт.

  Републичка власт није у стању да им направи онај пут према Брчком, који личи на све само не на магистралу. Онолико проваљеног и лошег коловоза нисам видио ни у једном дијелу РС-а, а о федералним путевима да не говорим, они су свјетлосну годину испред путева РС.

  Када би овај народ имао очи и ум, онда би сигурно изабрао Мићића иза којег стоје резултати рада, него ону калаштуру шаторску додика!

 10. Рамштајн, 27.09.2013. 09:00:31

  Lako ću se ja složiti sa tobom da je Bijeljina od svih gradova u Srpskoj ponajviše napredovala u odnosu na predratno vrijeme. Ali mislim i da su tvoji hvalospjevi poprilično subjektivni i paušalni.

  Mene više zanimaju konkretni brojevi i novčane vrijednosti –
  filipvito je to vrlo temeljno predstavio. Ako nemaš čime ispraviti njegove navode onda je jasno – republička vlast i njene institucije izuzetno su doprinijele procvatu Bijeljine. Njihov doprinos je veći od lokalnih organa. Mene interesuje koliko je Bijeljina povlaštena i imaju li isti takav tretman i opštine tipa Petrovo, Šamac, Han Pijesak, Teslić, Šipovo…

 11. ex-1978, 27.09.2013. 10:09:59

  Ма пустите ви ту вашу шупљу, режим се ето смиловао па дао нешто Бијељини да би је развили више од осталих? Ма дај, а што тај флипертрипервито не постави бројке колико је пореза убрано из Бијељине за републички буџет? Које то паре улаже режим у Бијељину, а да те паре нису и њихове семберске паре!

  Колико је тешко направити урбанистички пројекат, видјело се по дешавањима Вулић-радишић у Бањалуци!

  О томе ја говорим, а ти и флипертрипер кажите зашто нема пута између Бијељине и Брчког, оно је макадам, а обавеза је режима да прави и поправља магистралне правце, а не општина!

 12. Републичка власт је улагала у Бијељину само са једним циљем, а то је било рушење СДС-а.
  Филипвито ми некако звучи као неки ћато из Министарства финансија 🙂 копира/лијепи издатке из буџета ко из рукава B-)

 13. sasa75, 27.09.2013. 04:50:09

  Ја сам мислио да сте ви социјалдемократска партија. Бар тако се представљате. Тако је и комуниста Милошевић водио националну политику, па погледај како је завршио он, а како Срби! Странка приватна, с именом власника у називу на гласачком листићу, а пензије најниже у региону. Баш оно социјалдемократски! 🙂

  Отмичару не можете ништа, јер држи неке људе у шаци. Нико му није смио ни приговорити, а умјесто на робији, човјека сте поставили да сједи у НСРС. Нисте имуни на аномалије? Осуђеног преваранта инсталирате за министра рада?

  И немој да лажеш да Тадић и Стевандић не причају! Сутра у 12 на Старчевици заједно држе конференцију за новинаре. Мораш да подмећеш, јер вас је страх јединства опозиције и све чините да разбијете, али нисте свјесни да сте ви сами себе „заклали“. Не треба вама непријатељ или противник. Боље објасни Рајку Васићу за коју је странку крао и варао на изборима студент Мацановић!

 14. Ма флипертрипер је обичан режимски курац, чуј ти његовог паламуђења да је режим уложио у Бијељину на зграду суда или на основне школе? Па чије су то обавезе? Ако узмемо да је број становника Бијељине преко 150 хиљада, животне потребштине сваког становника у просјеку прелазе 500 км мјесечно, све то помножи и узми 17% индиректног пореза, па само од тог промета се из Бијељине узме преко 12 милиона мјесечно! А гдје су ту остали доприноси те заједнице?

  Нек’ нама флипертрипер каже који је то од животног значаја капиталан пројекат њихов републички режим покренуо за развој Бијељине!?

 15. van pameti, 27.09.2013. 13:59:29

  Хвала! Не спуштам ја њима ништа, ја само пишем истину коју они крију. А не волим кад неко жели да ми замаже очи, да ме превари, а поготово кад обмањују опљачкану полуобразовану сиротињу. Са највећим зликовцима се лижу, а прстом упиру у друге. Плаше народ политичким противницима к’о дјецу „баба-рогом“. За вријеме платформе друг Рајко Ријеч није написао против СДС-а. Сад су му опсесија. Таквог „најгорег издајника“ Иванића примише у Владу РС, иако им није био неопходан и сада нешто причају. Па како сте могли с „издајником“ правити власт?

  иначе, њихови млади СКОЈ-евци су ми скоро скандирали на јавном мјесту „Дражене, лопове!“. Баш сам лопов. B-)

Оставите одговор