Васић и Вељовић: Случај из Борика тренутно је тероризам у покушају

Директори полиција Републике Српске и Србије Гојко Васић и Милорад Вељовић изјавили су данас у Бањалуци да се проналазак наоружања у спортској дворани "Борик" тренутно третира као покушај терористичког акта. Вељовић је на конференцији за новинаре рекао да је за сада најважније утврдити мотиве скривања наоружања. "Ми нисмо дошли у Бањалуку да се мешамо у […]

петак, 13 јануара, 2012 / 19:13

Директори полиција Републике Српске и Србије Гојко Васић и Милорад Вељовић изјавили су данас у Бањалуци да се проналазак наоружања у спортској дворани "Борик" тренутно третира као покушај терористичког акта.

Вељовић је на конференцији за новинаре рекао да је за сада најважније утврдити мотиве скривања наоружања. "Ми нисмо дошли у Бањалуку да се мешамо у истрагу, него да пружимо помоћ у расветљавању овог догађаја", нагласио је Вељовић, изразивши увјерење да ће се у даљој истрази о наведеном догађају доћи до потпуне истине.

Вељовић је напоменуо да се ниједно теже кривично дјело на просторима бивше Југославије не може извршити без сарадње криминалног миљеа са тог подручја, те поручио да су полиције у региону дужне једне другима да пруже помоћ на оперативном нивоу у оваквим случајевима.

Директор Полиције Српске Гојко Васић потврдио је да је Божидар Станишљевић, који је полицији признао да је у дворану "Борик" унио оружје, данас предат Тужилаштву БиХ, које је предложило да му суд одреди притвор од 30 дана.

"Имамо довољно простора да истрагу наставимо и дођемо до конкретних резултата. Остварили смо сарадњу са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносном агенцијом, као и са представницима МУП-а Србије", рекао је Васић, додавши да је тренутно најважније урадити ДНК анализе, као и да ће се сложенија вјештачења радити у Националном криминалистичко-техничком центру МУП-а Србије.

Истакавши да наоружање није дуго скривано у дворани "Борик", те да се сваки детаљ и информација у овом случају морају добро провјерити, Васић је подсјетио да је до сада испитано више од 100 људи, а да Станишљевић раније није евидентиран као извршилац кривичних дјела.

Станишљевић, који је ухапшен 10. jануара, испитан је данас у Тужилаштву БиХ у својству осумњиченог за тероризам, након чега је тужилац упутио Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора у трајању од 30 дана. Он је признао полицији да је унио наоружање у "Борик".

Полиција Републике Српске је приликом противдивезионог прегледа дворане "Борик" уочи свечане академије поводом јубилеја Републике Српске пронашла у новинарској ложи торбу у којој се налазе аутоматска пушка са пригушивачем и пет оквира, три килограма пластичног експлозива, двије ручне кумулативне бомбе, двије бомбе М75 и М52, полуаутоматска пушка и 330 комада муниције, те штапини са упаљачем.