Васељенска патријаршија укинула расколнички статус у Македонији, без аутокефалности

Свети Синод Васељенске патријаршије, на чијем је челу васељенски патријарх Вартоломеј признао је на данашњем засједању такозвану цркву Сјеверне Македоније, пренијели су сјеверномакедонски медији.

понедељак, 9 маја, 2022 / 23:30

У саопштењу Патријаршије се наводи да као назив ове цркве, она признаје Охридску, "имајући у виду да је подручје њене надлежности у границама државе Сјеверне Македоније”, преноси Танјуг.

Македонска Православна црква у свом саопштењу тврди да том одлуком Патријаршија након вишедеценијског спора са Српском православном црквом и међународне изолације, "отклања вишедеценијски раскол наметнут древној Охридској архиепископији, обновљеној у лицу Македонске православне цркве”.

"То значи да Васељенска патријаршија признаје црквену јерархију на челу са архиепископом Стефаном као канонску и важећу у свеправославном свијету и са њом успоставља канонску и литургијску заједницу”, наводи се у саопштењу.

Додаје се, међутим, да ова одлука не значи томос о аутокефалности којим се званично регулише међународно име и статус цркве, већ је "израз очинске љубави и бриге Васељенске патријаршије” и најава да МПЦ више није у расколу са цијелим православним свијетом и да њени свештеници могу да саслужују са свештеницима из других православних цркава.

Како се наводи у саопштењу, Константинопољ признаје назив ове Цркве као "Охридска" (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Сјеверне Македоније) и искључује употребу термина македонска као и било које изведенице из тог термина.

Српској православној цркви остављено је право да регулише административна питања између ње и цркве Сјеверне Македоније у оквиру канонског поретка и црквене традиције, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Како је саопштено, "Синод је детаљно размотрио црквену молбу Скопља, као и молбу власти Сјеверне Македоније и на овај начин исцијелио рану раскола са православном браћом и сестрама".

Како су објавили медији из Сјеверне Македоније, непризната македонска црква послала је молбу Васељенској патријаршији у априлу 2018. године и он је узет у разматрање већ у мају. У међувремену је и државни врх Сјеверне Македоније упутио неколико писама и молби патријарху Вартоломеју да се уважи та апелација.

Одлука Васељенске патријаршије не значи да је непризната македонска црква добила томос за аутокефалност којим се званично регулише међународно име и статус цркве, наводе македонски медији, већ представља објаву да вјерници и свештеници који припадају тој цркви нису у расколу и могу да служе заједно са свештеницима других помјесних цркава.