Вартоломеј је требао боље да размисли: Русија понавља да је Аја Софија унутрашње питање Турске

Одлука Турске да Аја Софију претвори у џамију је унутрашња ствар земље у коју нико не би требало да се мијеша, изјавио је замјеник министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин, скренувши пажњу на значај тог објекта са становишта предмета свјетске културе и цивилизације.

понедељак, 13 јула, 2020 / 14:52

"Ви знате за широк јавни одјек који је добило то питање у нашој земљи и ван ње. Све у свему, полазимо од тога да се ради о унутрашњим стварима Турске у које, наравно, ни ми ни други не би требало да се мијешамо. Истовремено, скрећемо пажњу на значај тог објекта са становишта објекта свјетске културе и цивилизације", рекао је Вершињин новинарима.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков такође је раније саопштио да Кремљ сматра унутрашњом ствари Турске претварање Аја Софије у џамију.

Уздржаност највеће православне земље по овом питању није неочекивано, након што је васељенски патријарх Вартоломеј потписао томос о аутокефалности расколничкој цркви у Украјини, понизивши тако канонску Украјинску православну цркву, која је аутономни дио Руске православне цркве.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Аја Софија је споменик свјетске културне баштине и многе земље свијета су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског свијета и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом вијеку за вријеме цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.3 КОМЕНТАРА