Вартоломеј је требао боље да размисли: Русија понавља да је Аја Софија унутрашње питање Турске

Одлука Турске да Аја Софију претвори у џамију је унутрашња ствар земље у коју нико не би требало да се мијеша, изјавио је замјеник министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин, скренувши пажњу на значај тог објекта са становишта предмета свјетске културе и цивилизације.

понедељак, 13 јула, 2020 / 14:52

„Ви знате за широк јавни одјек који је добило то питање у нашој земљи и ван ње. Све у свему, полазимо од тога да се ради о унутрашњим стварима Турске у које, наравно, ни ми ни други не би требало да се мијешамо. Истовремено, скрећемо пажњу на значај тог објекта са становишта објекта свјетске културе и цивилизације“, рекао је Вершињин новинарима.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков такође је раније саопштио да Кремљ сматра унутрашњом ствари Турске претварање Аја Софије у џамију.

Уздржаност највеће православне земље по овом питању није неочекивано, након што је васељенски патријарх Вартоломеј потписао томос о аутокефалности расколничкој цркви у Украјини, понизивши тако канонску Украјинску православну цркву, која је аутономни дио Руске православне цркве.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Аја Софија је споменик свјетске културне баштине и многе земље свијета су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског свијета и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом вијеку за вријеме цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.3 КОМЕНТАРА

  1. Остаје да се види хоће ли Москва рећи и да је и 170 милијарди долара које Турска мора уплатити у 2020. години унутрашње питање Турске.

  2. Држава која би себе звала Византија никада није постојала. Зашто се на Фронталу бар ово не исправи. Надао сам се да бар овдје има довољно писмених људи.

Оставите одговор