Варади: МСП ће одбацити обје тужбе

Професор међународног права Тибор Варади оцјенио је данас да ће Међународни суд правде највјероватније одбацити и тужбу Хрватске и противтужбу Србије за геноцид пред тим судом и нагласио да би споразумно рјешење и даље било у најбољем интересу двеју држава. Варади је у разговору за Танјуг објаснио да за сукобе на територији Хрватске, гдје је […]

четвртак, 22 новембра, 2012 / 16:15

Професор међународног права Тибор Варади оцјенио је данас да ће Међународни суд правде највјероватније одбацити и тужбу Хрватске и противтужбу Србије за геноцид пред тим судом и нагласио да би споразумно рјешење и даље било у најбољем интересу двеју држава.

Варади је у разговору за Танјуг објаснио да за сукобе на територији Хрватске, гдје је „несумњиво било тешких кривичних дјела и починилаца са обје стране” нико није осуђен, па чак ни оптужен за геноцид.

„Због тога ја и даље мислим да је највероватније да ће МСП одбити и тужбу и против тужбу, а истовремено усмена расправа ће и даље усковитлати страсти. Моје мишљење је непромењено да би једно споразумно решење било у најбољем интересу двеју држава, а да ли ће до тога доћи то је заиста тешко рећи”, казао је Варади.

Другостепена пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, како је истакао Варади, заиста је створила ситуацију доста узаврелих страсти у обје државе и то сигурно није атмосфера у којој је лако ићи ка споразуму.

Према његовим ријечима, такве прилике постојале претходних неколико година и штета је што су пропуштене.0 КОМЕНТАРА

  1. Најбоље је све ставити „под тепих“. То је у прошлости дало „сјајне“ резултате.

    Буде ли г. Варади имао неког учешћа у овоме… наравно да нисам оптимиста. У супротном, ово је сјајна шанса и мора да се искористи. „Пресуда“ од петка није погоршала позиције Србије. Уз добру припрему, озбиљан приступ… Србија има добре шансе. МСП је орган УН- а, озбиљна институција, којој ствари од петка неће моћи тако лако да се десе. Иво Јосиповић је такође свјестан тога и данас се видјело да навија да остане како је сада, са „ефектима“ трибуналске „пресуде“ и споразумом. За Србе ово је посљедња прилика која мора да буде искориштена. Наравно, уз озбиљну припрему. Ако се приступи као у тражењу савјетодавног мишљења о Декларацији косовског „парламента“… онда ништа.

Оставите одговор