Вантјелесна оплодња: више општина финансира трећи покушај

У односу на 2012. годину око 50 одсто више општина у Републици Српској ове године ће финансирати трећи покушај вантјелесне оплодње брачним паровима који имају проблем стерилитета, потврдила је министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић. Она је истакла да су општине Билећа, Зворник, Калиновик, Мркоњић Град и Србиње у својим буџетима планирале посебну […]

четвртак, 1 августа, 2013 / 08:54

У односу на 2012. годину око 50 одсто више општина у Републици Српској ове године ће финансирати трећи покушај вантјелесне оплодње брачним паровима који имају проблем стерилитета, потврдила је министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић.

Она је истакла да су општине Билећа, Зворник, Калиновик, Мркоњић Град и Србиње у својим буџетима планирале посебну позицију за ове намјене, док ће 24 остале општине финансирање вантјелесне оплодње вршити са других позиција у буџету.

Тешановићева је навела да прва два покушаја вантјелесне оплодње финансира Република Српска, а да трећи покушај треба да преузме локална заједница, пишу "Независне новине".

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске саопштено је да у потпуности финансирају два поступка вантјелесне оплодње женама до 40 година старости, а женама од 41. до навршене 42. године 50 одсто.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић рекао је да ова локална заједница већ трећу годину издваја средства за трећи покушај вантјелесне оплодње и да ће то бити један од приоритета у наредном периоду.

Предсједник Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" из Требиња Сњежана Мисита поздравила је настојања општина да се укључе у финансирање вантјелесне оплодње, наводећи да један покушај кошта око 5.500 КМ, што већина људи у Српској може обезбиједити само кредитом.Оставите одговор