Ванредно стање на истоку РС

На подручју општине Хан Пијесак, због обилног снијега који праћен сјеверним вјетром непрекидно пада у посљедњих 40 часова, од синоћ нема струје, а воде нема већ трећи дан, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите /ЦЗ/ Републике Српске. Висина снијега прелази један метар, а сметови достижу и више од два метра. Магистрални пут је проходан, […]

четвртак, 26 јануара, 2012 / 11:33

На подручју општине Хан Пијесак, због обилног снијега који праћен сјеверним вјетром непрекидно пада у посљедњих 40 часова, од синоћ нема струје, а воде нема већ трећи дан, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите /ЦЗ/ Републике Српске.

Висина снијега прелази један метар, а сметови достижу и више од два метра.

Магистрални пут је проходан, а локални путни правци су непроходни.

На јучерашњој сједница Општинског штаба ЦЗ Хан Пијесак проглашена је елементарна непогода на подручју општине, а закључено је да је бескорисно чистити снијег док не престану падавине.

Тешко стање је у општинама Вишеград /мјесне заједнице Прелово, Клашњик и Дринско/, Соколац, Калиновик и Чајниче гдје су локални путеви непроходни, као и у општини Источни Стари Град гдје се, на подручју Вучје Луке и Требевића, проходност једва одржава.

У прекиду су и далеководи Добрун и Жупа /Вишеград/, Козићи /Рогатица/, дијелови далековода Каљина, Ново село и аутобаза /Соколац – 26 села/ и Бољановићи /Фоча/.

Директор Републичке управе ЦЗ Милимир Додер са сарадницима данас ће обићи угрожена подручја.

На подручју Сребренице отежано је снабдијевање електричном енергијом, а тренутно су без струје мјесне заједнице Поточари, Ораховица, Сућеска и дијелови мјесне заједнице Сребреница, док је снабдијевање водом уредно.

Регионални путни правци су тешко проходни, док је већина локалних путева непроходна због снијега.

Њихово чишћење је отежано због јаког вјетра који прави сњежне наносе.

Долазак ученика у средњу школу и централну основну школу је отежан, а стигли су само ученици из приградских насеља.

Двије труднице из насеља Буковица и Пољак евакуисане су до града.

Висина снијега, који интензивно пада, износи од 50-60 центиметара у граду, док је у брдским предјелима од 80-90 центиметара, а на појединим мјестима и већа због сњежних наноса.

На подручју општине Шековићи снијег пада непрестано у протекла 24 часа, а због малог броја екипа за чишћење снијега и лоше механизације многи локални путеви који воде из Шековића ка селима – мјестима Бобари, Томићи, Јакшићи, Миловановићи и Шањићи непроходни су и неочишћени.

Регионални пут према Зворнику редовно се чисти и проходан је, док на превоју Бијела земља има потешкоћа у одвијању саобраћаја због успона и висине сњежног покривача.

Службе за чишћење раде на рашчишћавању заметених путева, а екипе Електродистрибуције раде на отклањању кварова на далеководима који су оштећени због мокрог и тешког снијега.0 КОМЕНТАРА

 1. zmaj , 26.01.2012. 15:25:39

  Сваке преступне године, па живе ту хиљаду година, шта сад треба да раде? Не живи се од снијега, али зато на Јахорини не смета кад га има у изобиљу?

  Нисам примјетио да неко кука, исто као што нисам примјетио да ће влада ту нешто припомоћи, као и до сад, обећање и изговор!
  По том рецепту смо могли и оне што су прошле године поплављени низ Дрину избацити ван тог подручја!?

 2. Веља Сикирица, 26.01.2012. 15:05:14 [27020]

  „Буда, немој с, ено Понир 7 центи.. „

  Ти као да никад ниси видио улице града кад их прекрије снијег?
  На тих 7 „центи“ можеш само јаукати!

  Колико смо погани и снијег нас заобилази!

 3. zmaj,
  „Stanovnike Han Pijeska treba preseliti iz te vukoj…e u toplije krajeve i rijesen problem, a tamo napraviti loviste za medvjede.“
  „Isto vrijedi i za Kalinovik i Sokolac“

  Морам се сложити да ти је приједлог добар, само што прво треба реализовати приједлог који је дао Паљанин, значи, раселити оне дошљаке из Коњевић Поља и ту населити становнике са Романијске регије. Само бих ја већи дио населио у Сарајево. Ионако је то Српски град, који је тренутно окупиран.

 4. zmaj , 26.01.2012. 19:07:40

  Имаш ли ти тај купопродајни уговор о Рашовој продаји града? или као и обично лупаш из навике? Ако немаш купопродајни уговор, да ли би напустио онда нашу улицу, наш стадион, наше школе, факултете, фабрике,…на које још увијек немаш право власништва ни коришћења!?

 5. rammstein

  Ugovor nemam jer je Raso pametno radio, nije ostavljao puno pisanih tragova ni kad je naredjivao zlocine i protjerivanja. Ali Srbima je bilo naredjeno da sele iz Sarajeva da bi naselili Istocnu Bosnu i Brcko i tako sprijecili povratak Bosnjaka. Cak su nekima koji nisu zeljeli da isele zapaljene kuce. A Fabrike nisu ostavljene vec su opljackane do zadnjeg sarafa i propale po raznim livadama u Lukavici i Mokrom. I sad ti isti koji su opljackali Pretis, Tas i Famos kukaju kako im federacija ne da penzije koje su zaradili u tim firmama. Ali pljacka se nije isplatila, npr. koka kola u hadzicima radi bolje nego prije rata.

 6. zmaj , 27.01.2012. 12:25:32

  Значи немаш писаних трагова, али зато 100% знаш да је то тако, хммм…а поготово да је Радован наредио Србима да напусте своје куће, јбг наређење је наређење, а не да остану на милост и немилост оних против којих су се цијело вријеме борили, муслимана, чији је ратни и политички циљ био управо тај да Србе истјерају из Сарајева!

  На крају крајева ми смо се борили за РС, нико није имао право да нас остави ван РС, а поготово не у склопу муслиманско-хрватске федерације.

  За ове фабрике, људи траже оно што су зарадили уплаћујући доприносе док су фабрике радиле, нико од Срба не тражи да им плаћају пензију за радни стаж послије 1992, мислиш да немају право на то?
  Ако су однешене машине, остале су локације и хале тих фирми, плус пословни простори по цијелом граду и станови које су те фирме куповале и дијелиле својим радницима!
  Кад све то ставиш на оловку и израчунаш, видјећеш да је Србима из тих фирми припало свега 10% укупне вриједности.

  Од те ваше приче су једино просперирали, ови садашњи додикови талибани и они то исто користе у агитпроп наступима, да су сарајевски Срби уништили своје фабрике!?

 7. Nista nas ne smije iznenaditi ! ( sem vremenskih nepogoda)
  Ja sam mislio da je vanredno stanje zbog izuzetno teske privredne situacije u tom dijelu RS, zbog neodgovornog ponasanja drzavnih sluzbenicica za ovaj dio RS-a, zbog tunela na Cemernom, zbog cinjenice da su stranacke firme dobijale vise para od cijelog istocnog dijela RS, itd, kad ono pao snijeg.
  Pa ne pada snijeg zato sto ….

Оставите одговор