Ванредни приједлог: Пријавити Милорада Додика за изазивање панике?

Седам дана након што је проглашено ванредно стање, предсједник СНСД и члан предсједништва БиХ Милорад Додик, још се једном наругао уставу и законима Републике Српске. Самоиницијативно "поништавајући" одлуке које су донесене у ванредном стању.

субота, 11 априла, 2020 / 12:22

Поништавање је условно, јер Додик нема никав законски основ да одређује или тумачи примјену одлука које донесе предсједник РС (у овом случају Жељка Цвијановић), које донесене током ванредног стања имају законску снагу.

Ко је овдје предсједник Републике Српске?

Давањем таквих изјава, Додик се квалификује за пријаву да шири панику у вријеме епидемије. Он својим изјавама сугерише да чак и у таквом "ванредном стању" Република Српска нема законе, већ да полиција реагује и проводи његов "договор". Небитно с ким.

– То је уредба која се уобичајено доноси у оваквим ситуацијама. Али, ево, договорили смо се, је ли тако Драгане (окреће се Лукачу), полиција неће постпупати по том. Ево, галамите колико хоћете (обраћање екипи БНТВ). Није случајно да ви постављате то питање. Да не би било да полиција злоупотребљава, полиција неће поступати по томе, али то не може спријечити грађане или удружења да траже да се спроведе нека процедура – изјавио је Додик јуче након састанка са министром безбједности БиХ Фахрудином Радончићем, којем је присуствовао министар унутрашњих послова РС, Драган Лукач.

Протоколарно гледано, Додик је крајње похвално задржао примарну битност директно изабраног предсједника Републике Српске. То се садржава у обичају да се на јавним скуповима типа 9. јануар прво поздравља предсједник републике, па тек онда члан предсједништва, што је чињено у вријеме када је Младен Иванић био на његовом садашњем мјесту, а он на Жељкином.

Ником неће фалити длака са главе?

Но, ово преузимање овласти које он има у стварности, али не и по закону, заиста није достојно "ванредног стања". Поготово да се са своје позиције и у таквом тренутку пијачарски расправља са новинарима једне медијске куће уживо у програм. Но, Додик наставља:

– Сад од тога правити некакве приче, правите, океј. Ми имамо неке озбиљније приче, можете да ширите какве хоћете приче, неће никоме фалити длака са главе. Нико неће бити процесуиран. Али ако неки грађани позову и кажу да су узнемирени, онда шта друго него да полиција дође. Ако не дође, онда ћете ви рећи, нема полиције. Нико овде није дирнут, ни фалила длака са главе због било чега. Је л’ вама фали нешто? Ви ширите панику већ десет година, па је л’ вам фали нешто?

Одлука о проглашењу ванредног стања у Српској ступила је на снагу 3. априла, након објаве одлуке НСРС у службеном гласнику. Нешто раније, предсједница Српске Жељка Цвијановић састала се са представницима СДА који су потврдили да одлуку коју је НСРС донијела 28. марта, неће блокирати у Вијећу народа РС.

Треба ли нам ванредно или смо у другом стању?

Ова одлука оправдавана је тиме да је потребна законска претпоставка за брже доношење важних одлука и њихово извршавање у вријеме кризе. Упркос наводној потреби за брзо доношење мјера, данима оправдаваној и објашњаваној у медијима, предсједнику РС требало је четири дана да донесе цијеле двије одредбе.

У питању су Приједлог уредбе са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања за територију РС и Приједлог уредбе са законском снагом о прекршају изазивања панике и нереда.

Прије проглашења ванредног стања, представници власти тврдили су да је оно потребно због бржег доношења одлука са законском снагом, с циљем ефикасније борбе против вируса корона. Као један од примјера наведена је могућност да се уведу веће казне за оне особе које не поштују мјере изолације, или за одлуке које ће помоћи привреди. Умјесто тога, у први план је избило "изазивање панике и нереда" које нико ни уз најбољу вољу, није примијетио на јавној сцени.

При томе је у свему овоме најбитније нагласити да никакве панике нема! Ко год да је изазива, лош посао ради до сада. Људи су изузетно послушни кад су у питању и "препоруке" власти, а камоли кад су у питању крупни капиталисти, који сада још увијек послују и у чије објекте се може улазити. Тако су отворене веледрогерије, али су аутомеханичарске и сличне занатске радње још увијек затворене.

На крају ће одлучивати суд

Претходно је 19. марта на сједници Владе Републике Српске у Бањoj Луци, на иницијативу МУП-а Републике Српске, усвојена одлука о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, проглашене на територији Републике Српске. Је ли то учињено због тога да нико не би могао ни преко једног канала критиковати одлуке власти и предлагати боља рјешења, па чак и као грађанин који по уставу има право на слободу говора?

МУП РС заправо на овај начин не може никога спријечити у ширењу панике, већ им пријети великим новчаним казнама, које треба тек да потврди суд. Шта уколико се докаже да је грађанин био савјестан и говорио истину, а не изазивао панику током епидемије?

Да ли је изазивач панике новинар који тражи да му се доставе тачни спискови онога што је купљено одлукама Владе РС од материјално-техничких средстава за борбу против вируса КОВИД-19? Да ли је, уколико тражи и гдје су и како утрошена, он позивач на изазивање нереда? То би неко требао под хитно објаснити.

До сада ни један члан СНСД и владајуће коалиције, колико је нама познато, није кажњен за изазивање панике и нереда. Кажњени су чланови СДС и ПДП. Дакле, изазивање панике би се могло сасвим легитимно представити, не као универзална људска особина, него као обрачун са политичким неистомишљеницима у вријеме заразне болести.

А то је већ, сложите се, типично људска особина.1 КОМЕНТАР