Ван Ромпеј: Излазак Британије из ЕУ је као развод након 40 година брака

Планови Велике Британије да редефинише однос с Европском унијом немају подршку других лидера, а евентуални излазак ове земље из европског блока могао би скупо да кошта, рекао је предсjедник ЕУ Херман ван Ромпеј. Он је, у говору на једном форуму у Лондону, оцјенио да ће глас Британије у вези са свијетским питањима бити снажнији ако […]

петак, 1 марта, 2013 / 13:12

Планови Велике Британије да редефинише однос с Европском унијом немају подршку других лидера, а евентуални излазак ове земље из европског блока могао би скупо да кошта, рекао је предсjедник ЕУ Херман ван Ромпеј.

Он је, у говору на једном форуму у Лондону, оцјенио да ће глас Британије у вези са свијетским питањима бити снажнији ако остане у ЕУ, а евентуални излазак ове земље из ЕУ упоредио је са разводом.

„Било би то законски и политички једно од најсложенијих и најнепрактичнијих питања. Помислите само како је развести се након 40 година брака”, казао је Ромпеј, јавила је агенција Франс прес.

Поред тога, он је истакао да планови британског премијера Дејвида Камерона да преузме овлашћења Брисела, а затим чланство у ЕУ изнесе на референдум до краја 2017. године неће утицати на друге европске лидере.

Предсједник ЕУ је рекао и да би Британија своје интересе најбоље заступала залажући се за реформе у оквиру блока.

„Да би се глас земље каква је Британија чуо у свијету, Европа не представља препреку већ мегафон”, казао је Ромпеј.