Ван Ромпеј: Евро никад није био угрожен

Европска унија је на дужничку кризу која оптерећује заједничку валуту често реаговала прекасно и недовољно оштро, али евро никада није био угрожен, рекао је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј. "Суочавамо се са дужничком кризом у неким државама еврозоне. Тачно је да смо се надали да ћемо рјешење за то пронаћи много брже, али смо […]

недеља, 8 јануара, 2012 / 20:09

Европска унија је на дужничку кризу која оптерећује заједничку валуту често реаговала прекасно и недовољно оштро, али евро никада није био угрожен, рекао је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј.

"Суочавамо се са дужничком кризом у неким државама еврозоне. Тачно је да смо се надали да ћемо рјешење за то пронаћи много брже, али смо исувише често дјеловали недовољно оштро и споро и отворено могу да кажем да су наше одлуке због тога биле преслабе", рекао је Ван Ромпеј за белгијску телевизију.

Он је истакао да је ЕУ у већини случајева дјеловала у правом смјеру, због чега ће корак по корак ипак стићи далеко.
"Прошла година била је веома тешка, али је важно да смо у њој успјели да усагласимо оштре али праве мјере", рекао је предсједник Европског савјета.

Он је демантовао све чешће тврдње да све одлуке у ЕУ доносе Њемачка и Француска, које остали морају да прихвате.Оставите одговор