Валуте будућности: Постоји ли живот после долара?

Призрак кризе новчаних јединица прети светској економији. Курсеви скачу, шпeкуланти траже спас, инвестирају у злато, храну и сировине. А економисти размишљају: хоће ли опстати евро и хоће ли свет издржати без свемогућег долара? И каква је уопште новчана јединица будућности? Криза 2008. је појачала критику долара – његова хегемонија исувише кошта светску економију. Читаве земље […]

четвртак, 9 августа, 2012 / 17:17

Призрак кризе новчаних јединица прети светској економији. Курсеви скачу, шпeкуланти траже спас, инвестирају у злато, храну и сировине. А економисти размишљају: хоће ли опстати евро и хоће ли свет издржати без свемогућег долара? И каква је уопште новчана јединица будућности?

Криза 2008. је појачала критику долара – његова хегемонија исувише кошта светску економију. Читаве земље и читави региони су изјавили да намеравају прерачунавање не у доларима, већ у националним валутама. 2010. о томе су говориле Русија и Кина. Тада су Кина и Јапан најавили да ће у јуну 2012. почети да размењује своје валуте без конвертирања у доларе.

Замена светске резервне валуте са неколико регионалних је за многе стручњаке највероватнији тренд. Већ сада око десетине новчаних јединица де факто имају статус резервних – у њих улажу националне владе, па чак и приватни инвеститори и банке. Председник консалтинг компаније „Неокон“ Михаил Хазин сматра да је то дуготрајан али неминован процес:

– Завршиће се тако да ће у свету бити неколико валутних зона. Улога долара ван доларске зоне ће бити мала. Три зоне ће постојати сигурно – долара, евро и јуана. Можда и још две-три зоне. Што се тиче евра – САД сада чине све да те зоне не буде.

Али епоха регионалних валута може да буде само привремени корак у процесу стварања нове светске супервалуте. Глобална економија тешко излази на крај без универзалне мере вредности какав је сад долар. Обиље новчаних јединица ће отежати прерачуне. На крају крајева, свету ће требати „главна“ валута: питање је само у томе, која ће је земља понудити?

А можда се вратити златном стандарду? Или везати резервну валуту за неку берзанску робу. Нафтни фјучерси су одавно алтернатива валути. Шпекуланти све више улажу у метал, сировине и храну, говори директор фонда „Центар развоја тржишта фондова“ Јуриј Данилов:

– Још један тренд је враћање робе у улогу резервне валуте. Видимо интерес испољен ка томе да ту функцију врши злато. Тржиште избегава ризичну робу – нафту, пшеницу, кукуруз, олово. Можемо претпоставити да ће нека „идеална“ резервна валута у будућности бити повезана с неком робом.

Експерт не одбацује да ће идеална валута бити наднационална. Истина, таква варијанта се многима чини извештаченом. Покушај је већ постојао: ММФ је емитовао квазивалуту SDR чија се вредност израчунавала преко курса долара, евра, јена и фунте стерлинга. Али квазивалута није била популарна код инвеститора.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *