Валентиново у БЛ: Ефекат вјеронауке у школама

среда, фебруар 13, 2019 / 13:10


18 КОМЕНТАРА

 1. Sta da se radi? Pleme smo koje komemorise smrt i patnju. Slave sa krkanjem i mirisom rakijustine koja bazdi iz krezavih usta, mracnom i misticnom unutrasnjosti crkve. Neatraktivno i neprivlacno za mlade ljude koji bi hteli malo boje , cveca, i osmeha. Inace ovaj austrougarski detalj sa okacenim balonima izgleda lepo. Mnogo lepse nego ona odvratna zgadija sto marsira u crnim uniformama.

   1. Jebi se u vinogradu sa Trivunom ili Trifunom ili obojcom, 1januara ili 14 januara ili, jos bolje i1 i 14, dvaput je dvaput. Ponesi crveni balon. Ne mora covek biti „autosovinista“, pored ovakvih moroncina, bez ideje i istine.

 2. Не постоји никакво ,,Валентиново“, нeго изричито – св.Трифун (из Халкидонске Јерменије тада,заштитник виноградара). Поздрав из Црне Горе.

 3. Не постоји никакво ,,Валентиново“, него изричито – св.Трифун (из Халкидонске Јерменије тада, иначе заштитник виноградара). Поздрав из Црне Горе.

  1. pravoslavni kalendar SPC kaze malo drugojacije..mada je to geografski to. Frigija (njen istocni dio) je u sustini Zapadna Jermenija. Jermenska crkva je halkidonska (kao i Etiopska, Sirijska)..To sam objasnjavao nad Siminim komentarom u kojem se propisno obruako iz poznavanja hriscanstva

   Свети мученик Трифун

   Рођен у селу Кампсади у Фригији од сиромашних родитеља. У детињству чувао гуске. И још од детињства на њему је била велика благодат Божја, те је могао исцељивати болести на људима и на стоци, и изгонити зле духове. У то време завлада Римским царством цар Гордијан, чија ћерка Гордијана сиђе с ума, и тиме баци свога оца у велику жалост. Сви лекари не могаху лудој Гордијани ништа помоћи. Тада зли дух из луде девојке проговори и рече да њега нико не може истерати осим Трифуна. После многих Трифуна из царства буде и овај млади Трифун позват по Божјем Промислу. Он би доведен у Рим где исцели цареву ћерку. Цар му подари многе дарове, које Трифун при повратку све раздели сиромасима. У свом селу продужи овај свети младић чувати гуске и молити се Богу. Када се зацари христоборни Декије, свети Трифун би истјазаван и љуто мучен за Христа. Но он поднесе сва мучења с радошћу великом, говорећи: „О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога!“ Све муке ништа му не нашкодише, и мучитељи га осудише најзад на посечење мачем. Пред смрт Трифун се помоли Богу и предаде душу своју Творцу своме 250. године.

   Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама или баштама, ако се догоди штета од инсеката, мишева и других животиња. Кад се врши овај чин узима се зејтин из кандила светог Трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград, и поред осталог чита и „заклинаније свјатаго мученика Трифуна“. На тај начин свети Трифун се сматра заштитником пољских усева.

   Наши виноградари због тога славе светог Трифуна као патрона, па тога дана иду у винограде, орезују по коју лозу и вином заливају по који чокот, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског мртвила, па да почне бујати у пролеће које се већ почиње примицати. Због тога светог Трифуна у Источној Србији зову Орезач и Заризој.

   На светог Трифуна почиње сечка (фебруар), наравно по старом календару, за коју сељаци на Косову кажу: „Сечка сече, Марта дере, Свети Сава кожу бере“. Сечка је, опет рекла: „Да немам страх од моје старије сестре зиме, гране би од огња врело с једне стране, а ја би’ га с друге стране смрзла“ – толико у фебруару може бити хладно.

   Ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Народ још каже: „Триша забо угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе“. Светог Трифуна славе гостионичари.

   Тропар (глас 1):
   Мученик твој Господи Трифун во страданији својем вјенец пријат нетљениј от тебе Бога нашего; имјејај бо крјепост твоју мучитељеј низложи, сокруши и демонов немошчнија дерзости; того молитвама спаси души нашја.

   Dakle simo..po pravoslavnom kalendaru SPC Sv.Trifun je 14.februara

 4. Ето нека си ти утврдио да сам се ја обрукао…

  “Dakle simo..po pravoslavnom kalendaru SPC Sv.Trifun je 14.februara“

  Свети Тривун пада, по Јулијанском календару, старом календару којег користи СПЦ, на дан 1.фебруар.

  По новијем Грегоријанском календару којег не користи СПЦ, тај дан је 14. фебруар.

  Ето видиш да по православном календару Свети Трифун није 14. него 1. фебруара.

  https://www.pravoslavnikalendar.iz.rs

   1. Аууу, баш си пророк.

    Какви су то вапаји данима… Симо повуци се, Симо испао си из форме, Симо ово, Симо оно…

    Прије ће бити да сте фрустрирани Симом.

   2. Има истине у твом коментару.

    Тешко је некоме ко је добијао мечеве са јаким противницима, добити инспирацију за меч са другоразреним.

    А уговор се мора отаљати…

   3. Ima i tu istine
    Mada rodjace nisi mogao opepeliti cesnjaku a bome i drazen i slavija i mica su bili na nivou.
    Moras se prilagodjavati batice
    Jedini ti je problem sto znas sto si u sustini provaljen.. nisi mjenjao sistem rada nego se drzao provjerenog.. i sad sve sto prokomentarises se cini tako smijesno i jadno..

   4. са нагласком на “…su bili na nivou“.

    Јесу били (ту не спада Фурунџија), тако је…

    Међутим, коментари се требају вредновати по ономе што је неко написао о ономе шта ће бити у будућности, а не по ономе шта је било раније.

    Ја мислим да сам реално писао о стварима које су се десиле, можда понекад и нисам имао јаче аргументе од других коментатора, али за предвиђања шта ће се десити мени нико није ни до кољена…

    То ти је то, без лажне скромности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *