Валентина Кецман: Најзначајнији ресурс Српске су људи

Слоганом "Листа која блиста" и билбордом на којем су све кандидаткиње ове странке за Народну скупштину из Изборне јединице 3, Уједињена Српска је свакако привукла пажњу. Валентина је нешто детаљније o себи, листи и њеном програму, образложила у интервјуу који слиједи.

четвртак, 4 октобра, 2018 / 13:53

Чиме се Валентина Кецман бавила у животу, до кандидатуре за народног посланика?

По завршетку средње Медицинске школе у Бањој Луци одлучила сам да студије наставим у Сједињеним Америчким Државма гдје сам добила спортску стипендију. Током школовања сам играла тенис на факултету те као вишеструко награђивани спортиста имала стопостотну стипендију.

Магистарске студије из дипломатије похађала сам у Бриселу, а магистарске студије из области дипломатког пртокола у Мадриду. Ипак, као страствени спортиста нисам могла да се у потпуности одрекнем спорта па сам 2012. године покренула спортску академију у Дубаију. Поносна сам на то што је академија почетком ове године навршила пет година успјешног пословања. Почетком ове године сам покренула иницијативу за оснивање дипломатске академије са сједиштем у Абу Дабију гдје би студије биле искључиво на Енглеском језику те доступне за стране држављане што до сада није био случај у земљама Персијског залива.

Дугогодишњу жељу да се бавим хуманитарним радом у Републици Српској остварила сам оснивањем фондације "Хумана Српска" која од 2016. године помаже социјално угроженим и вишечланим породицама.

У вашим обраћањима јавности истичете да сте се ангажовали у политици због пасивности младих људи. Шта намјеравате конкретно урадити за ову популацију уколико будете изабрани у највише законодавно тијело Српске?

Млади људи су веома активни када су у питању друштвене мреже али веома пасивни када дође до доношења конкретних иницијатива. Потребни су нам енергични и образовани млади људи спремни да покрену иницијативе и спроведу их у дјело. Република Српска има на располагању много ресурса али најзначајнији ресурс су људи.

Зато не можемо допустити да млади људи одлазе у иностранство те постају јефтина радна снага на Европском тржишту рада. Морамо створити позитиван друштвени амбијент у којем млади људи желе да остану. Потребно је обезбједити стално запослење младим људима по окончању школовања, стимулисати самозапошљавање, успоставити сарадњу између образовних институција и послодаваца. Реформа школства је неминовна. Потребно је школовати ученике за суфицитарна занимања те смањити школовање за дефицитарна занимања. Велики потенцијал лежи у улагању у софтверски инжињеринг, а велика подршка младим предузетницима било би ослобађање пореза на добит у прве двије године пословања.

Морамо се залагати и за доношење стратегије о националном брендирању Републике Српске како би постали привлачно тло за иностране инвеститоре. Неопходно је улагање у кадрове који нас представљају у иностранству. Лоши кадрови не само да неће донијети инвестицију него ће упропасити углед Републике Српске пред страним инвеститотима. Важно је истакнути да је потребно улагати у науку, спорт и културу јер је таленат без средстава за рад и развој неискористив. Све то неће бити могуће ако на кључне позиције не будемо именовали праве људе који располажу знањем, искством и образовањем.

Нервира ли вас што политичарке углавном питају о ангажовању везано за права жена и дјеце, односно да ли је и то један вид дискриминације жене у политици, обзиром да се тако ствара дојам да се жене не могу ангажовати ни на којем другом питању?

Мислим да питања постављена женама у политици нису ограничена само на ангажовање везано за права жена и дјеце. Свакодневно имају прилику да расправљају о друштвено-политичким темама те темама које се тичу њихове професије и политичког ангажовања. Жене би требале да се активно укључују у политику и учествују на свим нивоима власти од мјесне заједнице до Народне Скупштине Републике Српске. Истина је да жене у политици не показују међусобну солидарност. Испоставило се да жене на унутарстраначким нивоима не дају подршку женским кандидатима, што додатно слаби позицију жена у политици.

Чињеница је да жене тешко долазе до високих позиција у политичким странкама, чак и у оним странкама које се активно истичу залагањем за поштовање родне равноправности. Управо зато жене треба да подрже жене кандидаткиње на изборима. Ове године имамо јединствену прилику да подржимо кандидата за предсједника Републике Српске из реда жена госпођу Жељку Цвијановић што је прилика за нас да дамо подршку жени да буде на челу републике. Солидарне и удружене жене могу допринјети бољем статусу жена у политици али и у свакодневном животу.

Важа листа има слоган "Листа која блиста", те један веома запажен билборд на којем сте ви и ваше колегинице из ИЈ3 заблистале џендер несензитивно у обрнутом смијеру. Шта сте тиме жељеле поручити?

Уједињена Српска окупља велики број жена, а жене у Уједињеној Српској имају могућност да доносе иницијативе, носе значајне улоге и обављају руководеће позиције. Сматрам да жене треба да буду политички активне у већем броју, а да њихов ангажман не угрожава дјеловање мушкараца у политици.

Чињеница је да је традиционална породица у кризи те да тешко одолјева изазовима савременог друштва. Наша дужност је чувамо породицу, стимулишемо младе људе да заснују и очувају породицу јер је породица основна ћелија сваког друштва. Без здраве и ставбилне породице нема стабилне нације.

Бавите се физичком културом и лично и као бизнисом? Како видите стање у спорту и уопште у физичком здрављу Српске? Да ли има ствари које би требало мијењати или побољшавати у овом сегменту?

Спорт у Републици Српској се налази у незавидном положају. У таленат треба улагати јер таленат без средстава за рад и даљи развој нема много могућности. Нажалост, спортски таленти нису у центру пажње оних који би о томе требало да воде бригу. Вријеме је да на чело Министарства породице, омладине и спорта дође кадар који осим образовања има успјешну дугогодишњу спортску каријеру. Млади и стручни људи који располажу знањем и искуством могу да допринесу развоју спорта у Републици Српској.

Мало се улаже у спортску инфраструктуру, спортске терене, објекте, стазе и спортску опрему, а то је посљедица тога што спорт и омладину заступају они који се никада нису бавили спортом, а омладина и њихови проблеми одавно нису њихова тема интересовања. Министар спорта треба да буде неко ко разумије потребе спортиста и спортских радника те неко ко ће да окупи низ стручњака који ће заједничким дјеловањем унапредити услове за развој спорта у Републици Српској.

Спорт је једна од важних карика у развоју омладине и треба да нам послижи као средство да дјецу одвојимо од тв екрана и смартфона, а омладину склонимо са улице.

Зашто приватно, на друштвеним мрежама, користите искључиво латиницу? Хоће ли се нешто промијенити у том смислу, уколико освојите мандат за народног представника у законодавном тијелу, до степена да можда предложите или гласате за Закон о заштити српске азбуке?

Приватно користим оба писма. На званичној фејсбук страници објаве пишем искључиво ћирилицом. На приватном фејсбук профилу пишем ћирилицом и латиницом. Сматрам да су Српски језик и ћирилично писмо основно језгро културног и националног идентитета нашег народа. Дугогодишњи процес глобализације довео је до предоминантне употребе латинице, а због све чешће употребе енглеских ријечи и израза у свакодневном говору латиница је потиснула ћирилично писмо у културни запећак.

Заштита ћирилице је кључна карика за културолошки опстанак и чување идентитета нашег друштва и народа. Сви посланици у Народној скупштини Републике Српске би требали стопроцентно подржати Закон о заштити српске ћирилице. Ћирилица је језгро културне баштине и историјске еманцупације нашег народа, доказ културног идентитета и изванредно фонетско писмо на које треба да будемо изузетно поносни.6 КОМЕНТАРА

    1. На Фронталу се свашта могло прочитати, али је било једно свето правило. Даме су се поштовале.

      А сад администратор нека види шта ће…

  1. Поред Руске Федерације и Иркуцка, она ишла у Америку, Брисел, Мадрид и међу муслиманце, и то због пара… А што је одбила руску стипендију? А фол Српкиња… И шта вели:
    „Потребно је школовати ученике за суфицитарна занимања те смањити школовање за дефицитарна занимања.“
    То нај ми је јаче.