Вајега: “Бирач“ поправља економију БиХ

ЗВОРНИК – Фабрика глинице „Бирач“ из Зворника једна је од највећих извозника у Републици Српској (РС) и БиХ, а својим радом у значајној мјери поправља позицију БиХ у спољнотрговинској размјени, која је врло значајна за економију ове земље, оцијенио је данас генерални директор „Бирча“ Виргиниујс Вајега. Вајега је изјавио Срни да Фабрика глинице сигурно има […]

петак, новембар 5, 2010 / 11:53

ЗВОРНИК – Фабрика глинице „Бирач“ из Зворника једна је од највећих извозника у Републици Српској (РС) и БиХ, а својим радом у значајној мјери поправља позицију БиХ у спољнотрговинској размјени, која је врло значајна за економију ове земље, оцијенио је данас генерални директор „Бирча“ Виргиниујс Вајега.

Вајега је изјавио Срни да Фабрика глинице сигурно има највећи значај за регију Бирач, јер од њеног пословања директно и индиректно зависи око 6 000 људи са регије Бирач и шире.

Он је нагласио да Фабрика глинице "Бирач" има око 400 добављача, пословних партнера који су значајно ослоњени на сарадњу са овим колективом.

Вајега је подсјетио да су стратешки партнери "Бирча" компанија "Боксит" из Милића, "Рафинерија нафте" из Брода, "Електропривреда РС", "Жељезнице РС" и "Жељезнице" у Федерацији БиХ, "БХ гас" из Сарајева и други.

"Захваљујући улагањима власника Укио банке – Инвестиционе групе из Литваније, великом ангажовању и правилној оријентацији Управног одбора и менаџмента, те залагању радника, који су максимално посвећени економичности рада, фабрика је успјела да ради и одржи производњу у једној од највећих свјетских економских криза, што сматрамо великим успјехом", рекао је Вајега.         

Он је оцијенио да производни резултати фабрике у току ове године показују тенденцију охрабрујућих параметара.

"У току првих десет мјесеци у Фабрици је остварена производња глинице од 264 501 тона, што је за око 35 одсто више у поређењу са истим периодом из 2009. године", рекао је Вајега и додао да је повећање производње глинице, али и других производа Фабрике, створило услове за већи извоз, који је за девет мјесеци износио скоро 140 милиона КМ.

Истичући да је циљ Фабрике да се настави оваква динамика производње и у наредном периоду, Вајега је рекао да Фабрика тренутно ради са 60 одсто од инсталисаних капацитета.

Он је додао да у Фабрици ради око хиљаду радника, односно да је сваки четврти запослени у привреди општине Зворник радник ове фабрике.

Говорећи о мјесечним обавезама, Вајега је рекао да Фабрика за бруто плате радника издваја око 1,3 милиона КМ на мјесечном нивоу, од чега око 440.000 КМ за порезе и доприносе.

Дакле, према овим показатељима, Фабрика глинице за плате радницима на годишњем нову издвоји око 15,6 милиона КМ, што је више од овогодишњег буџета општине Зворник.

Вајега је рекао да Фабрика за услуге жељезничког и друмског превоза производа, сировина, мазута и осталих транспортних трошкова издвоји мјесечно више од 1,5 милиона КМ без ПДВ-а.

За утрошени природни гас у процесу производње Фабрика има мјесечну обавезу од 1,5 до 2,2 милиона КМ, за електричну енергију од 450.000 до 550.000 КМ, за руду боксит око шест милиона КМ, за лужину око два милиона КМ и за мазут око 2,8 милиона КМ, што укупно износи више од 13 милиона КМ без ПДВ-а на мјесечном нивоу.

"Фабрика глинице за услуге превоза, те сировине и енергенте на мјесечном нивоу издвоји до 15 милиона КМ, не рачунајући ПДВ, што ни мало није занемарљиво у условима економске кризе са којом се многи колективи у окружењу нису могли изборити или тешко опстају", рекао је Вајега.

Он је подсјетио да новински чланци неких медија, износећи неистине о раду и пословању Фабрике, нису добронамјерни, јер их ови подаци у цијелости демантују.

"Више волимо да Фабрика ради и да радници примају редовно плате за уложени рад од било којих неистина за које не знамо чему служе, осим онима који их пишу", оцијенио је генерални директор "Бирча".

(СРНА)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *