В. Британија: Полицајци осудили именовање Братона у консултанта

Одлука британског премијера Дејвида Камерона да, после немира у тој земљи, именује бившег шефа њујорске полиције Била Братона за консултанта британске полиције у заустављању уличног насиља, представља "шамар у лице”, рекао је данас шеф Више федерације манчестерске полиције. Јан Хенсон рекао је за телевизијски канал ИТВ Њуз да Британији није потребан неко ко живи 5.000 […]

недеља, 14 августа, 2011 / 06:03

Одлука британског премијера Дејвида Камерона да, после немира у тој земљи, именује бившег шефа њујорске полиције Била Братона за консултанта британске полиције у заустављању уличног насиља, представља "шамар у лице”, рекао је данас шеф Више федерације манчестерске полиције.

Јан Хенсон рекао је за телевизијски канал ИТВ Њуз да Британији није потребан неко ко живи 5.000 километара далеко и да је полицији једино потребно више средстава.

Хенсон је критиковао потезе владе којима су смањени фондови за полицију, укључујући и план о смањењу буџета за овај сектор за 20 одсто у наредне четири године и отпуштање око 16.000 полицајаца, пренео је Ројтерс.

Британски премијер Дејвид Камерон позвао је раније данас бившег шефа њујоршке полиције Била Братона (63) да буде консултант британске полиције у заустављању уличног насиља, саопштено је из Даунинг стрита.

„Премијер је разговарао са Билом Братоном како би му захвалио што ће на јесен приликом више састанака у Великој Британији поделити своје искуство у борби против банди док је био шеф полиције у Бостону, Њујорку и Лос Анђелесу”, изјавила је портпарол премијера.

Братон је рекао америчкој телевизији НБЦ да ће почети ускоро са радом, а британском листу „Дејли Телеграф” да млади изгредници морају да се боје и полиције и строгих казни.

Полиција је данас саопштила да је у Великој Британији од почетка нереда у суботу увече ухапшено више од 1.700 људи, а у главном граду је приведено 1.144, од којих је 693 оптужено за насиље, изазивање нереда и крађу.

До сада се 796 особа појавило пред судом, од којих 122 има мање од осамнаест година.

У овим нередима живот је изгубило пет особа.