Узелац Срећковићу: Не помажи нам тако

Потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац критиковао је министра за дијаспору Србије Срђана Срећковића због оцјене да Срби у Хрватској треба да буду конститутивни народ. Он је оцијенио да такве изјаве не помажу српској заједници у сусједној држави. "Таква врста помоћи ме асоцира на ријечи из познате пјесме Змај Јове ‘Не помагајте, браћо, изгибосмо…’", рекао је […]

недеља, 27 фебруара, 2011 / 14:18

Потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац критиковао је министра за дијаспору Србије Срђана Срећковића због оцјене да Срби у Хрватској треба да буду конститутивни народ.

Он је оцијенио да такве изјаве не помажу српској заједници у сусједној држави.

"Таква врста помоћи ме асоцира на ријечи из познате пјесме Змај Јове ‘Не помагајте, браћо, изгибосмо…’", рекао је Узелац за данашњи новосадски "Дневник".

Узелац, који је представник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Влади Хрватске, оцијенио је да Србима у Хрватској не помажу поруке из Србије које се шаљу "мимо људи који овде живе и о чијој се кожи ради", и без разговора с њима.

"Онда се отвара само питање добре намјере те поруке", додао је Узелац.

Према његовим ријечима, треба знати да се више не живи у времену Хрватске као дијела СФРЈ, у којој су Срби били конститутиван народ, нити се живи у времену у којем је хрватска власт једнострано, игноришући Србе, донијела 1990. одлуку о избацивању те заједнице из Устава.

"Данас тражимо нова рјешења и у новим околностима, у Хрватској као самосталној држави која, надам се заједно са Србијом, иде у ЕУ", рекао је Узелац.

Он је навео да СДСС тражи пут за налажење најбољих рјешења за Србе у Хрватској и оцијенио да се до тог рјешења неће доћи, буде ли се све свело на питање: конститутивни народ, да или не.

"Положај Срба у Хрватској пуно је сложенији од тога и ма колико форма била важна, неупоредиво је важнији садржај", поручио је Узелац.Оставите одговор