Узелац: Срби идемо на попис

Потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац изјавио је да је најзначајнији посао за српску заједницу у овој земљи предстојећи попис становништва, који ће бити одржан у априлу, те позвао да се учини све да се што више људи изјасне као Срби. "Свако од нас радио је колико је могао да се као заједница што више одмакнемо […]

недеља, 13 марта, 2011 / 21:18

Потпредсједник Владе Хрватске Слободан Узелац изјавио је да је најзначајнији посао за српску заједницу у овој земљи предстојећи попис становништва, који ће бити одржан у априлу, те позвао да се учини све да се што више људи изјасне као Срби.

"Свако од нас радио је колико је могао да се као заједница што више одмакнемо од оног гдје смо били прије 16 година“, рекао је Узелац јуче на свечаности Вијећа српске националне мањине Сисачко-мославачке жупаније, које је у Сиску обиљежило свој дан и крсну славу – Светог Теодора Комоговинског.

Узелац је истакао значај органа мањинске самоуправе, као што су Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина које дјелује у источној Славонији, чији су статус и дјеловање регулисани законима.

„За разлику од 2001. године, када је тадашњи директор Државног завода за статистику на телевизији рекао да се они који не желе, не морају изјаснити шта су по националности, а стотињак хиљада Срба одахнуло, јер су се плашили изјашњавања, сада стварамо атмосферу да се људи изјасне“, рекао је Узелац.

Он је најавио промотивну кампању под слоганом

„Изјасни се – важно је“.

„У времену пред нама пуном искушења потребни су слога и заједништво“, рекао је након освештања славског колача предсједник Вијећа Никола Арбутина.

Он је истакао да ће од пописа и броја оних који ће се изјаснити као Срби зависити квалитет институција које ће им бити на располагању – од домова здравља до школа, али и покретање привредних пројеката у жупанији.Оставите одговор