Уз помоћ космичких зрака откривена тајна одаја у Кеопсовој пирамиди

У Кеопсовој пирамиди у Египту, научници су по први пут од 19. вијека открили велики празан простор који би могао да представља нову тајну одају.

петак, 3 новембра, 2017 / 13:05

Међународни тим научника који је на овом открићу радио, саопштио је да је празан простор од 30 метара дубине смjештен изнад Велике галерије у пирамиди, преноси АП.

Сврха ове одаје није још откривена нити то да ли је изграђена са идејом да уопште има неку сврху.

Ово откриће научници су извели захваљујући космичким зрацима односно елементарним честицама које се зову миони и које имају необично својство да врло слабо реагују са материјом тако да могу, попут рендгена само доста дубље, да продру кроз дебеле слојеве чврстих материјала, као што су камени блокови пирамида.

Позната још и као Велика пирамида или Куфуова пирамида, изграђена је као гробница за египатског фараона четврте египатске династије Кеопса (Куфуа) у 26. вијеку прије нове ере и она заједно са Кефреновом и Микериновом пирамидом представља једино очувано античко свјетско чудо.

Пирамида је висока 138,75 метара, дужине 225 метара и обухвата површину од 5,3 хектара. На њој је 20 година радило 100.000 људи.

Како наводи агенција, посјетиоци ове пирамиде могу до Велике галерије да прођу кроз један велики тунел, док нова откривена одаја изгледа да није повезана са било којим познатим унутрашњим пролазима.

Научници су овај проналазак назвали "великим открићем" који је показао како савремена физика може да баци ново свјетло на свјетско археолошко наслијеђе.