Увозници меса највећи дужници држави

Предузећа из БиХ за царине на увоз држави дугују преко 60 милиона КМ – десет милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

петак, октобар 7, 2016 / 11:31

Предузећа из БиХ за царине на увоз држави дугују преко 60 милиона КМ – десет милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

Од укупног дуга за царине, 40 милиона КМ се односи на десет предузећа, међу којима је највише увозника меса и месних прерађевина -“Месо Импеx” из Кисељака, “С-леyн” из Бихаћа, те “Скршо промет” и “Вимар” из Високог. На списку највећих дужника за царине је и хуманитрана организација “Мерхамет” из Сарајева, која држави дугује 1,6 милиона КМ.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање, каже да се велик део раста дуга за царине односи на затезне камате, јер се сваког дана закашњења плаћа законска затезна камата у износу од 0,04 одсто.

– За велики део дуговања по основу царина која смо преузели од бивших ентитетских царинских управа не постоје било каква финансијска средства или имовина из којих би се ти дугови наплатили – каже Ковачевић.

Царински дуг се утврђује и током накнадних царинских контрола, посебно код кориштења тарифних квота.

– За тарифне квоте за увоз одређене робе по повлаштеној царинској стопи значи да се та роба мора искористити у тачно одређену намену, а не да се даље прометује – каже Ковачевић.

Због сумње да су варали државу приликом увоза, за велики део ових обвезника УИО је све информације проследила Тужилаштву БиХ, које води истрагу о дужницима за царине. Домаћи произвођачи меса негодују што је држава дозволила прекомеран увоз меса, а није у стању ни да наплати обавезе од увозника.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за осам месеци ове године у БиХ је увезено меса и месних прерађевина у вредности око 153 милиона КМ, пет пута више него што је домаћег меса продано у иностранству.

– БиХ је због “шупљих”граница постала погодно тло за поједине мешетаре, који увозе месо сумњивог квалитета. Богате се не плаћајући обавезе држави чиме истовремено наносе огромну штету домаћим произвођачима – истиче Маринковић.

Највећи дужници за царине

Дуг за царине (милиони КМ)

Месо Импеx, Кисељак – 9,1

Унис фабрика цеви, Дервента – 8,6

Мегацом, Мостар – 6,8

С-Леyн, Бихаћ- 3,6

Центрум бус, Сарајево – 3

Скршо Промет, Високо – 2,6

Вимар, Високо – 2,1

Вучко траде, Бањалука – 1,9

Мерхамет, Сарајево – 1,6

Глобус траде, Мостар – 1,4 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *