Увођење дигиталног евра на дугом штапу

Из перспективе директора Европске централне банке (ЕЦБ) Ива Мерша, тренутно је мало сугестија за увођење дигиталне валуте централне банке.

понедељак, 18 маја, 2020 / 08:50

Конкретни економски разлози за то су изостали, рекао је на интернет конференцији о дигиталној валути.

Ипак, Европска централна банка (ЕЦБ) озбиљно размишља како најбоље осмислити дигиталну валуту централне банке. ЕЦБ ће бити добро припремљена ако се икад донесе одлука о издавању такве валуте.

– Ако и када дође вријеме, желимо да будемо спремни – и бићемо спремни, рекао је члан шесточланог управљачког тима ЕЦБ-а.

– Ми ћемо увести дигиталну валуту само ако чврсто вјерујемо да је и потребно и прикладно извршити наше задатке како бисмо осигурали стабилност наше валуте, рекао је Мерш.

Како се такав е-еуро може изградити за све, такође није само техничко питање. Јер то има политичке и правне импликације. Према Мершу, централна банка еврозоне тренутно испитује различите могућности за њихове могуће учинке на финансијску стабилност, преноси Индикакатор.ба

Њемачке банке недавно су се огласиле против брзог увођења дигиталног новца централне банке. Анализа њемачких банкарских удруга (ДК) рекла је да опасности за финансијску стабилност и могућа ограничења у кредитној понуди банака и штедионица нису довољно истражени. Поред тога, још увијек не постоји довољна додатна корист за грађане. Удружење Битком, с друге стране, види опасност да би Европа могла заостати у дигиталним валутама у односу на остатак свијета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *