Увијек забава: Нова спорна територија са Црном Гором – код Чајнича

Док питање полагања права над Суторином, регијом у требињску залеђу које је оптеретило односе БиХ и Црне Горе, није још институционално ни кулминирало, могућ је нови захтјев из БиХ за преиспитивање власништва над још једним дијелом црногорске територије, пишу „Независне новине“. Наиме, посланик Демокртаског фронта (ДФ) у парламенту БиХ Ханка Вајзовић поднијела је амандман на […]

петак, март 13, 2015 / 14:16

Док питање полагања права над Суторином, регијом у требињску залеђу које је оптеретило односе БиХ и Црне Горе, није још институционално ни кулминирало, могућ је нови захтјев из БиХ за преиспитивање власништва над још једним дијелом црногорске територије, пишу „Независне новине“.

Наиме, посланик Демокртаског фронта (ДФ) у парламенту БиХ Ханка Вајзовић поднијела је амандман на већ постојећу резолуцију о Суторини којим, међутим, тражи "утврђивање исправности уговором утврђене границе између БиХ и Црне Горе на граници општина Фоча и Пљевља (подручје Малињака)".

Питање Малињака изнова је узбуркало "духове" у институцијама БиХ, ионако подјељеним по "идеолошким, националним и интересним шавовима", наводи бањалучки дневник и додаје да се чини да су Суторина и сада Малињак, као никада прије, дале парламентарцима БиХ довољно основа за размишљање и доношење властитих ставова који се, у неким случајевима, и разилазе са ставовима њихових политичких централа.

Тако Борислав Бојић, посланик Српске демократске странке (СДС) у парламенту БиХ, наводи да амандман Вајзовићеве није још видио, али да је то и логично, "јер резолуција о Суторини још није прихваћена", док члан Уставно-правне комисије Представничког дома Лазар Продановић сматра да је резолуција "доживела фијаско".

"У вези с тим подручјем Малињака, оно што се зна је да је у току преговора радних група БиХ и Црне Горе усаглашено да линија разграничења буде један поток између тих општина – и то је то", објашњава Продановић и позива Предсједништво БиХ "да коначно упути приједлог споразума о разграничењу између БиХ и Црне Горе у парламент БиХ".

За разлику од његових колега, посланику Садику Ахметовићу из редова Странке демокртатске акције (СДА) добро је познато и питање Малињака, па наглашава да је, према његовим информацијама, то територија БиХ.

"Подручје Малињака је де факто на територији БиХ, али то шумско богатство експлоатише Црна Гора. Наравно, то треба и званично утврдити, али најприје треба видети како ће проћи резолуције о Суторини", закључује Ахметовић.

О овом питању, пише дневник, "брује" и црногорски медији, што довољно говори да су у сусједној држави озбиљно схватили захтеве бх. стране за коначно утврђивање границе и враћање дијелова њихове територије под јурисдикцију БиХ, што свакако може дугорочно оптеретити односе двију држава.

Након што је због питања Суторине црногорски предсједник Филип Вујановић прије неколико мјесеци одлучио да не шаље новог амбасадоре Црне Горе у Сарајево, Предсједништво БиХ одговорило је истом мјером.

Како сазнају "Независне", амбасадор БиХ у Црној Гори и даље је у Сарајеву на консултацијама, након што је донесена противмјера да он буде привремено повучен из Подгорице.

Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, обухвата подручје од осамдесетак квадратних километара, а црногорски званичници су у више наврата подсјетили да је Споразум о разграничењу парафиран и прошао Владу Црне Горе и Савјет министара БиХ, закључујући да је то питање непотребно отворено и да се тиме само доприноси политичким тензијама у региону.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *