Усвојена оставка хрватског министра због списка издајника

Хрватски премијер Тихомир Орешковић изјавио је вечерас да је прихватио оставку министра ратних ветерана Мије Црноје и најавио да ће име новог министра бити познато наредних дана. Орешковић је захвалио Црноји као ратном ветерану који се "борио за Хрватску", наводећи да је завриједио пажњу коју су му дали ова два дана. Он је додао да […]

четвртак, 28 јануара, 2016 / 23:34

Хрватски премијер Тихомир Орешковић изјавио је вечерас да је прихватио оставку министра ратних ветерана Мије Црноје и најавио да ће име новог министра бити познато наредних дана.

Орешковић је захвалио Црноји као ратном ветерану који се "борио за Хрватску", наводећи да је завриједио пажњу коју су му дали ова два дана.

Он је додао да му је Министарство ратних ветерана веома битно и да ће дати све од себе да ускоро нађе доброг човјека за ову функцију.

Први потпредсједник Владе и лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко сматра да се ово није смјело допустити и да је против Црноје вођена харанга.

"Свих ових дана смо слушали, гледали и читали тешке оптужбе. Том смо проблему приступили врло озбиљно, проучили смо све, то су све биле лажи и обмане, једна класична харанга", оцијенио је Карамарко.

Он је навео да је Црноја хтио доказати да није учинио ништа незаконито и да се као частан човјек одлучио за одлазак.

Посланик Моста у Хрватском сабору Мирослав Шимић рекао је да је Мост сагласан да Црноје да поднесе оставку и тако преузме моралну и политичку одговорност.

"Чињеница је да нема кривичне одговорности, али постоје елементи моралне и политичке одговорности које је Црноја одлучио преузети", рекао је Шимић.

Посланик опозиционог СДП-а у Хрватском сабору Гордан Марас изјавио је да се Орешковићева Влада уписала у анале са најкраћим министарским мандатом у историји.

"Два дана су покушали бранити неодбрањиво, али их је притисак јавности натјерао да направе једино могуће", написао је Марас на "Твитеру".

Црноја је вечерас поднио оставку, након шšто су Орешšковић, Карамарко и Петров, уз помоћ правних стручњака, чак 19 часова вијећали о његовој судбини на овој функцији.

За неколико дана колико је био министар, Црноја је у јавности подигао велику прашину, поготово најавом да ће направити регистар "агресора и издајника" Хрватске, због чега је Мост најавио да ће тражити његову смјену.

Странке опозицине коалиције окупљене око СДП-а послале су јуче у саборску процедуру приједлог да се покрене питање повјерења Црноји због низа афера са којима је доведен у везу.

Хрватски медији објавили су да је Црноја пријављен на лажној адреси у Самобору да би избјегао плаћање пореза, те да је у више наврата пријављиван за физичко насиље.

Црноја је рекао новинарима вечерас да је поднио оставку, јер не жели да наноси штету Влади и премијеру, преносе хрватски медији.