Усвојен Закон: Укида се "бијели хљеб" у БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас Закон о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се укида право изабраних и именованих функционера на нивоу БиХ да годину дана по истеку мандата примају плату. За укидање такозваног бијелог хљеба гласало је девет делегата, међу којима сви српски делегати, троје делегата били […]

среда, 2 марта, 2016 / 14:27

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас Закон о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се укида право изабраних и именованих функционера на нивоу БиХ да годину дана по истеку мандата примају плату.

За укидање такозваног бијелог хљеба гласало је девет делегата, међу којима сви српски делегати, троје делегата били су против и један уздржан.

Зденка Џамбас из Клуба хрватских делегата прије гласања подсјетила је да је од Савјета министара, односно Министарства финансија и буџета, тражено свеобухватно рјешење за питање плата и накнада у институцијама БиХ.

"Тражени закон је стигао и иде у процедуру и због тога Клуб Хрвата нема намјеру да се изјашњава о парцијалним измјенама", рекла је Џамбасова, истичући да свеобухватним измјенама треба ставити тачку на популистичке мјере када је ријеч о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Приједлог закона којим се укида "бијели хљеб" у парламентарну процедуру упутили су посланици СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

У Представничком дому он је усвојен у фебруару прошле године, а на дневни ред Дома народа дошао је годину касније.