Усвојен ребаланс буџета, више за 150 милиона

Влада Републике Српске усвојила је ребаланс буџета за ову годину, чији је буџетски оквир повећан за 150 милиона КМ и сада износи 1,75 милијарди КМ. Предсједник Владе РС Александар Џомбић изјавио је данас на конференцији за новинаре, да су на приходовној страни забиљежена повећања у изворним приходима, директним и индиректним порезима у износу од 121 […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 20:57

Влада Републике Српске усвојила је ребаланс буџета за ову годину, чији је буџетски оквир повећан за 150 милиона КМ и сада износи 1,75 милијарди КМ.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић изјавио је данас на конференцији за новинаре, да су на приходовној страни забиљежена повећања у изворним приходима, директним и индиректним порезима у износу од 121 милион КМ.

Према његовим ријечима, задужење је остало у оквирима планираних око 180 милиона КМ, и у економској политици, и у буџету за ову годину, која су раније била планирана из ММФ-а и Свјетске банке, а сада ће бити надокнађена издавањем дужничких хартија од вриједности.

– Рекли смо да, ако не дође до продужења аранжмана ММФ-а и Свјетске банке, задужење ћемо направити кроз дужничке хартије од вриједности. Стање на дан 31. децембра ће бити 120 милиона из дугорочних хартија од вриједности које ћемо издати у наредних мјесец дана и око 64 милиона трезорских записа. То су средства која су надокнадила недостатак кредита из ММФ-а и СБ – рекао је Џомбић.

Он је навео, да су у расходовну страну урачунати ефекти повећања плата за 68 милиона КМ у складу са договором са синдикатима да ове године неће бити смањења плата, те субвенције за Жељезнице РС за 7,4 милиона КМ, стамбено збрињавање породица погинулих бораца за 5,1 милион КМ, а једно од већих повећања је отплата унутрашњег дуга, тј. једне транше трезорских записа вриједности од 32 милиона КМ.

Џомбић је истакао да је Српска извршила све обавезе и задужења која су предвиђена крајем прошле године, те да и у фискалном, и у социјалном смислу, приводи крају ову годину, гдје неће остати никаквих обавеза.

Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је да је приходовна страна планирана конзервативно, са опрезним процјенама јавних прихода.

– За успјешан завршетак овог пројекта, односно стварање буџетског оквира од 1,75 милијарди КМ, остало је да једино завршимо пројекат емисије обвезница који ће почети у новембру у износу од 120 милиона КМ. Све остале активности су извршене – навео је Тегелтија.

Он је додао да су у Влади посебно задовољни што је раст буџетског оквира производ раста изворних прихода, те што ће овим ребалансом успјети да заврше све обавезе из прошле године.

– У овом буџету смо, први пут послије неколико година, планирали капитална улагања у стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у износу од 5,1 милиона КМ – рекао је министар финансија.

ШТО ХИТНИЈЕ УСПОСТАВИТИ ЖЕЉЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ

Премијер Џомбић истакао је да ће Влада РС предузети све активности како би што прије био успостављен жељезнички саобраћај у Српској, а то је затражено и од руководства Жељезница РС.

– Задужили смо менаџмент ЖРС да успостави саобраћај, а министарства саобраћаја и веза и унутрашњих послова, као и Инспекторат РС да, у оквиру својих надлежности, предузму одговарајуће активности поводом овога проблема – навео је Џомбић на конференцији за новинаре након сједнице Владе РС.

Он каже, да Влада има информацију да 13 машиновођа ради, а 170 их је суспендовано, те да је било покушаја кварења одређених локомотива, али све ове информације треба провјерити.

Џомбић је додао, да штрајк машиновођа није најављен и проводи се мимо закона, те да су остали синдикати против захтјева машиновођа. Премијер истиче да детаљно треба разматрати све проблеме у ЖРС, а не њиховом рјешавању парцијално приступати.0 КОМЕНТАРА