Усвојен ребаланс буџета, више за 150 милиона

Влада Републике Српске усвојила је ребаланс буџета за ову годину, чији је буџетски оквир повећан за 150 милиона КМ и сада износи 1,75 милијарди КМ. Предсједник Владе РС Александар Џомбић изјавио је данас на конференцији за новинаре, да су на приходовној страни забиљежена повећања у изворним приходима, директним и индиректним порезима у износу од 121 […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 20:57

Влада Републике Српске усвојила је ребаланс буџета за ову годину, чији је буџетски оквир повећан за 150 милиона КМ и сада износи 1,75 милијарди КМ.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић изјавио је данас на конференцији за новинаре, да су на приходовној страни забиљежена повећања у изворним приходима, директним и индиректним порезима у износу од 121 милион КМ.

Према његовим ријечима, задужење је остало у оквирима планираних око 180 милиона КМ, и у економској политици, и у буџету за ову годину, која су раније била планирана из ММФ-а и Свјетске банке, а сада ће бити надокнађена издавањем дужничких хартија од вриједности.

– Рекли смо да, ако не дође до продужења аранжмана ММФ-а и Свјетске банке, задужење ћемо направити кроз дужничке хартије од вриједности. Стање на дан 31. децембра ће бити 120 милиона из дугорочних хартија од вриједности које ћемо издати у наредних мјесец дана и око 64 милиона трезорских записа. То су средства која су надокнадила недостатак кредита из ММФ-а и СБ – рекао је Џомбић.

Он је навео, да су у расходовну страну урачунати ефекти повећања плата за 68 милиона КМ у складу са договором са синдикатима да ове године неће бити смањења плата, те субвенције за Жељезнице РС за 7,4 милиона КМ, стамбено збрињавање породица погинулих бораца за 5,1 милион КМ, а једно од већих повећања је отплата унутрашњег дуга, тј. једне транше трезорских записа вриједности од 32 милиона КМ.

Џомбић је истакао да је Српска извршила све обавезе и задужења која су предвиђена крајем прошле године, те да и у фискалном, и у социјалном смислу, приводи крају ову годину, гдје неће остати никаквих обавеза.

Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је да је приходовна страна планирана конзервативно, са опрезним процјенама јавних прихода.

– За успјешан завршетак овог пројекта, односно стварање буџетског оквира од 1,75 милијарди КМ, остало је да једино завршимо пројекат емисије обвезница који ће почети у новембру у износу од 120 милиона КМ. Све остале активности су извршене – навео је Тегелтија.

Он је додао да су у Влади посебно задовољни што је раст буџетског оквира производ раста изворних прихода, те што ће овим ребалансом успјети да заврше све обавезе из прошле године.

– У овом буџету смо, први пут послије неколико година, планирали капитална улагања у стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у износу од 5,1 милиона КМ – рекао је министар финансија.

ШТО ХИТНИЈЕ УСПОСТАВИТИ ЖЕЉЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ

Премијер Џомбић истакао је да ће Влада РС предузети све активности како би што прије био успостављен жељезнички саобраћај у Српској, а то је затражено и од руководства Жељезница РС.

– Задужили смо менаџмент ЖРС да успостави саобраћај, а министарства саобраћаја и веза и унутрашњих послова, као и Инспекторат РС да, у оквиру својих надлежности, предузму одговарајуће активности поводом овога проблема – навео је Џомбић на конференцији за новинаре након сједнице Владе РС.

Он каже, да Влада има информацију да 13 машиновођа ради, а 170 их је суспендовано, те да је било покушаја кварења одређених локомотива, али све ове информације треба провјерити.

Џомбић је додао, да штрајк машиновођа није најављен и проводи се мимо закона, те да су остали синдикати против захтјева машиновођа. Премијер истиче да детаљно треба разматрати све проблеме у ЖРС, а не њиховом рјешавању парцијално приступати. 0 КОМЕНТАРА

  1. premjeru možel se od tih para pooć povećat za druge ljude koji nama pomažu, men je teško bez asistenta, ovdj me neki smijavaju, vidće se za svaki dan jal napredujem. men je cilj jednom biti odbornik u banjaluc. ima poono moji iz mrkonića da me pomožu.

Коментариши