Усвојен буџет Српске за 2012. и привремено финансирање

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас буџет за 2012. годину у износу од 1,825 милијарди КМ, колико је било предвиђено и нацртом, од чега се 1,439 милијарди КМ односи на домаћу, а 385,9 милиона КМ на осталу буџетску потрошњу. Буџет је подржало 49 посланика, 19 је било против, док су три посланика била уздржана. […]

среда, децембар 28, 2011 / 19:47

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас буџет за 2012. годину у износу од 1,825 милијарди КМ, колико је било предвиђено и нацртом, од чега се 1,439 милијарди КМ односи на домаћу, а 385,9 милиона КМ на осталу буџетску потрошњу.

Буџет је подржало 49 посланика, 19 је било против, док су три посланика била уздржана.

Укупан буџетски оквир за 2012. чине буџетски приходи од 1,595 милијарди КМ, примици од издавања хартија од вриједности од 100 милиона КМ, примици од рефундације отплаћених зајмова од крајњих корисника од 69,2 милиона КМ и примици од дугорочних зајмова од 60 милиона КМ.

На расходовној страни, унутар задатог буџетског оквира од 1,825 милијарди КМ, извршене су измјене прерасподјелом средстава у оквиру и између буџетских корисника.

Порески приходи у 2012. години планирани у износу од 1,451 милијарди КМ, што представља повећање од 82,6 милиона КМ, односно шест одсто у односу на овогодишњи ребаланс.

Приход по основу пореза на добит у 2012. години износи 121,5 милиона КМ, што представља умањење од 11,3 милиона КМ, односно 8,5 одсто у односу на износ планиран овогодишњим ребалансом.

Пројектовани приходи по основу порезa на доходак у 2012. години износе 199,6 милиона КМ, што представља увећање од 12,5 милиона КМ, односно 6,7 одсто у односу на процијењени износ у овој години.

По основу пројектованих прихода од индиректних пореза очекује се да ће бити дозначен износ од 1,116 милијарди КМ, што представља увећање од 7,9 одсто у односу на ову годину.

У 2012. години очекује се 144,7 милиона КМ непореских прихода, што представља увећање од 11,3 милиона КМ, односно 8,5 одсто у односу на износ процијењен у овој години.

Расходи за лична примања у 2012. годину износе 699,7 милиона КМ, што представља увећање од три милиона КМ, односно 0,4 одсто у односу на средства која су планирана ребалансом буџета Републике Српске за ову годину.

Средства планирана за расходе по основу коришћења роба и услуга у 2012. години износе 95,8 милиона КМ, док средства за субвенције износе 115,5 милиона КМ.

Субвенције за подстицај развоја пољопривреде и села износе 60 милиона КМ, субвенције "Жељезницама Републике Српске" 25 милиона КМ, подстицај извоза 20 милиона КМ, субвенције нефинансијским субјектима у области шумарства пет милиона КМ, субвенције за каматне стопе за стамбене кредите младих и младих брачних парова 900.000 КМ.

Буџетом Републике Српске за 2012. годину предвиђене су и текуће дознаке за реализацију акционог плана за запошљавање и самозапошљавање незапослених бораца и дјеце погинулих бораца, за шта су обезбијеђена два милиона КМ, додатна издвајања за борачки додатак, те дознаке за запошљавање и самозапошљавање незапослених бораца и дјеце погинулих бораца.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о извршењу буџета за 2012. годину, којим је прописан начин извршења буџета од 1,825 милијарди КМ.

Министар финансија Српске Зоран Тегелтија рекао је раније да укупна буџетска потрошња мора бити уравнотежена са укупним буџетским средствима, и додао да су законским рјешењима дефинисани приходи и расходи, као и начин извршења буџета за наредну годину.

Привремено финансирање

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас Одлуку о привременом финансирању Републике Српске за период од 1. јануара до 31. марта 2012. године у износу од 355.956.048 КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да се средства за привремено финансирање утврђују сразмјерно средствима коришћеним у истом периоду из буџета Републике Српске за 2011. годину у наведеном износу, а уз примјену Закона о извршењу буџета Српске за 2011. годину.

"Распоред прихода по буџетским корисницима и врстама расхода биће извршен на нивоу потрошње за први квартал 2011. године, а буџетски корисници не могу почињати капитална улагања и нове активности док не ступи на снагу Одлука о усвајању буџета Републике Српске за 2012. годину", истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је чланом 34 Закона о буџетском систему Републике Српске прописано да уколико Народна скупштина не донесе буџет прије почетка фискалне године, онда доноси одлуку о привременом финансирању најдуже за период од 1. јануара до 30. јуна текуће године.

Тегелтија је навео да је Влада Републике Српске поступајући у складу са процедуром доношења буџета према буџетском календару усвојила Приједлог буџета Републике Српске за 2012. годину и упутила га у скупштинску процедуру.

"С обзиром на то да постоји вјероватноћа да неће бити могуће усвојити буџет до задатог рока, одлучено је да се у скупштинску процедуру упути одлука о привременом финансирању Републике Српске за период од 1. јануара до 31.марта 2012. године", закључио је Тегелтија.

Након усвајања Одлуке о привременом финансирању Републике Српске, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић закључио је седму посебну сједницу парламента.

Народна скупштина Републике Српске наставиће рад након зимске паузе.

Економска политика

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Економску политику Републике Српске за 2012. годину, чији су циљеви позитиван привредни раст, смањење незапослености, јачање активности државе на плану подршке привреди и покретање значајних инвестиционих пројеката.

"Циљеви Економске политике за наредну годину су и очување социјалне стабилности, уз додатну социјалну праведност, задржавање и јачање фискалне стабилности, реформа јавне управе, борба против корупције и криминала и европске интеграције", рекао је раније посланицима предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић.

Џомбић је рекао да се процјењује да ће тренд раста бити настављен у 2012. години, што ће Републику Српску одредити као субјекат који настоји да, прије свега, задржи и ојача фискалну и макроекономску стабилност, али и економску позицију у региону.

Премијер је истакао и опредијељеност Владе РС за улагање у јавне инвестиције, првенствено у путну инфраструктуру, те енергетски сектор и пољопривреду, у чему РС има значајне природне ресурсе и компаративне предности.

"Потенцијали РС за улагање само у енергетски сектор процјењују се на око пет милијарди евра. У току 2011. године већ су почете активности на реализацији пројеката у енергетском сектору и путној инфраструктури, чија ће реализација у пуном капацитету бити покренута у 2012. години, са периодом завршетка од три до шест година", истакао је Џомбић.

Он је нагласио да ће реализација ових пројеката и коришћење компаративних предности Републике Српске утицати на стабилизацију и позитивне трендове, првенствено на тржишту рада и у грађевинском сектору, што ће створити услове за веће стопе привредног раста, од оних које предвиђају међународне финансијске институције.

Џомбић је рекао да је Влада РС, након одржаних јавних расправа о Нацрту Економске политике за 2012. годину прихватила и уградила у Приједлог Економске политике све конструктивне приједлоге.

Након завршетка шесте сједнице предвиђено је одржавање седме посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити разматран Приједлог одлуке о привременом финансирању Српске од 1. јануара до 31. марта наредне године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *