Усвајали би техничке стандарде: Г7 се позабавили вјештачким разумом

Лидери Групе седам /Г7/ позвали су данас на развој и усвајање међународних техничких стандарда за поуздану вјештачку интелигенцију у вријеме када се законодавци у богатим земаљама фокусирају на нову технологију.

субота, 20 маја, 2023 / 11:25

Лидери Г7 су на састанку у Хирошими у саопштењу рекли да могу да постоје варијације у постизању "заједничке визије и циља стварања поуздане вјештачке интелигенције" и да треба наставити "ажурирање управљања дигиталном економијом у складу са са нашим заједничким демократским вриједностима".

Договор је постигнут након што се ЕУ, која има представника на самиту Г7, овог мјесеца приближила доношењу закона за регулисање вјештачке интелигенције, који је потенцијално први свеобухватни закона о овој технологији у свијету.

"Желимо да системи вјештачке интелигенције буду тачни, поуздани, безбједни и недискриминаторни, без обзира на њихово поријекло", рекла је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Лидери Г7 споменули су генеративну вјештачку интелигенцију, подскуп који је популаризовала апликација "Чет ГП", рекавши да "треба одмах сагледати могућности и изазове" које ова технологија доноси.