Уставотворна скупштина Венецуеле преузела овлашћења националног парламента

УСТАВОТВОРНА скупштина је усвојила уставни декрет на основу којег преузима овлашћења националног парламента, са циљем да обезбиједи мир и очување суверенитета и стабилности социо-економског и финансијског система у држави.

субота, 19 августа, 2017 / 23:52

Декрет је усвојен једногласно, пошто руководство Народне скупштине није присуствовало данашњем засједању, на које је иначе било позвано.

Први потпредсједник Уставотворне скупштине Елвис Аморосо је прочитао декрет којим ово представничко тијело преузима „овлашћења за доношење закона усмјерених ка очувању мира, безбједности, суверенитета, социо-економског и финансијског система, добробити државе и прееминенције права венецуеланских грађана.

Овим декретом се такође дозвољава доношење парламентарних аката и закона који су у вези са наведеним питањима, а у складу са Чланом 349 актуелног Устава Венецуеле. Тај члан гласи: „Предсједник или предсједница Републике не могу уложити приговор на нови Устав. Остале гране власти такође не могу ни на који начин спријечити спровођење одлука Уставотворне народне скупштине. По његовом проглашењу, нови Устав се објављује у Службеном гласнику Боливарске Републике Венецуеле, или у Гласнику Уставотворне народне скупштине”.

Аморосо је објаснио да је тиме што се није одазвала позиву да присуствује сејдници, Народна скупштина  прекршила члан 349 Устава Венецуеле.

Предсједница Уставотворне народне скупштине Делси Родригес је нагласила да законодавна власт, односно парламент, није био распуштен, већ напротив – он је био позван да обавља свој посао и испуни уставом утврђене функције, поштујући тиме изворну уставотворну власт.

Пошто је отворила сједницу и обавијестила присутне да су парламентарци одсутни, Родригес је истакла да је руководство опозиције, одбивши да се одазове позиву који је за циљ имао успостављање равнотеже између свих грана власти, одлучило да настави са непоштовањем воље народа.

„Жао ми је што руководство парламента изражава презир према демократском поретку и народу који је сада опуномоћен да упражњава власт интегрисану у Уставотворној скупштини”, рекла је предсједница Уставотворне скупштине.

Родригес је указала на то да је Народна скупштина (која се иначе од јануара ове године сматра нелегитимном због непоштовања одлука Врховног суда правде) поново продемонстрирала недемократске и неуставне поступке којима тежи да наруши мир, стабилност и вољу народа, као и привредни раст и развој и складан живот нације.

Предсједница Уставотворне народне скупштине је нагласила да ово представничко тијело, изгласано од стране више од 8 милиона грађана Венецуеле на слободним и демократским изборима, представља штит против малициозног плана који спроводи венецуеланска десница против мира у земљи, Боливарске револуције и венецуеланског народа, и радиће у циљу да заштити све грађане који су угрожени од стране оних опозиционих фракција које теже да унесу мржњу и раздор међу свој народ, и које се потчињавају империјалистичким интересима који систематски нападају национални  интегритет, суверенитет и независност.

Уставотворна народна скупштина је сазвала свих пет грана власти које чине венецуеланску државу: извршну, законодавну, судску, грађанску и изборну, како би се потчиниле изворној и свеобухватној власти народа отјелотвореној у Уставотворној народној скупштини.

Од свих пет грана власти, позиву да присуствује Уставотворној скупштини није се одазвала само законодавна власт, односно парламент.Оставите одговор