Уставни суд пресудио гранским синдикатима превоз, Касиповић потписао

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић потписао је данас, у Бањој Луци, у име Владе Републике Српске, Меморандум о измиривању обавеза насталих поводом извршења одлука Уставног суда Републике Српске везано за измиривање трошкова превоза радника, са представницима гранских синдиката.

понедељак, 5 марта, 2018 / 13:57

Меморандум су потписали предсједници Синдиката образовања, науке и културе, Драган Гњатић, Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић, Синдиката управе Божо Марић и Синдиката правосуђа Синиша Петровић.

Меморандум предвиђа да се накнада трошкова превоза, приликом доласка на посао и повратка са посла, исплаћује у складу са одредбама посебних колективних уговора, и то за раднике којима је мјесто становања удаљено од радног мјеста преко четири километра, у висини пуне цијене превозне карте у јавном саобраћају или уговорене цијене мјесечне карте код овлашћеног превозника.

Такође, потписници Меморандума су се саглалиси да се обавезе настале ради извршења одлука Уставног суда Републике Српске за период 2016. и 2017. године, а које нису утужене, почну измиривати након реализације Меморандума о разумијевању о измиривању обавеза из претходног периода закљученог дана, 21.04.2017. године, и то у шест рата.

Влада Републике Српске, уважавајући досадашњу међусобну сарадњу и нужност постојања социјалног дијалога на партнерским основама, изражава спремност да и убудуће са синдикатима разговара о свим питањима везаним за остваривање права и обавеза прописаних колективним уговорима.

Потписивању Меморандума у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су министар унутрашњих послова Српске Дараган Лукач, министар просвјете и кутуре Дане Малешевић те министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.