Установљен нацрт дјеловода издаје Косова и Метохије

Лидери политичких партија косовских Албанаца из владајуће коалиције у парламенту самопроглашеног Косова усагласили су нацрт текста резолуције о принципима преговора Приштине и Београда у којем се наводи да дијалог треба да буде завршен обостраним признањем, те да се не прихвата трећи ниво власти, односно заједница српских општина.

субота, октобар 6, 2018 / 21:26

У нацрта резолуцији, која је усаглашена без присуства предсједника привремених институција у Приштини Хашима Тачија, наводи се да се дијалог мора водити уз „обавезно поштовање територије Косова“.

„Границе Косова су неприкосновене и о њима се не може преговарати“, истакнуто је у у нацрту резолуцији.

У тексту је наведено да је „територијални суверенитет и интегритет Косова неприкосновен и да Косово не прихвата трећи ниво власти /заједницу српских општина са извршним овлаштењима/, већ се мора поштовати устав Косова“, саопштено је из кабинета самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја.

Прецизирано је и да Косово прихвата учешће САД и ЕУ у постизању споразума, да је парламент привремених институција највиши орган власти на Косову који са двотрећинском већином ратификује све споразуме који се односе на територију, мир, савезе, политичка и војна питања.

Текст нацрта резолуције биће дорађиван и убрзо ће бити прослијеђен парламенту самопроглашеног Косова на усвајање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *