Усорац: Упитан откуп шљиве

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац изјавио је данас Срни да је у овом тренутку упитан откуп овогодишњег рода шљиве како у Српској, тако и у Федерацији БиХ. "То је зато што је ЕУ увела прелевмане на шљиву са простора Србије и БиХ, па се она тамо не може извозити, а још нико […]

четвртак, 11 августа, 2011 / 15:38

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац изјавио је данас Срни да је у овом тренутку упитан откуп овогодишњег рода шљиве како у Српској, тако и у Федерацији БиХ.

"То је зато што је ЕУ увела прелевмане на шљиву са простора Србије и БиХ, па се она тамо не може извозити, а још нико не врши откуп овог воћа", појаснио је Усорац.

Према његовим ријечима, шљива је већ сазрела и произвођачима, који су претрпјели губитке због суше која је умањила род, сада пријети опасност да нема ко да је откупи.

Усорац је нагласио да је једина могућност да се бар донекле спасу произвођачи шљиве да Дирекција за робне резерве РС откупи одређену количину шљиве и прослиједи је прехрамбеној индустрији на даљу прераду.

Он каже да је сада тешко рећи колики је овогодишњи принос шљиве. Због сушног периода, воћка нема потребну величину и тежину и тек послије бербе ће се знати колику је штету причинила суша.Оставите одговор