Усорац: Приноси ће бити умањени више од 70 одсто

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац изјавио је данас да ће усљед суше приноси пољопривредних култура бити умањени више од 70 одсто и да ће штете ове године због губитка прихода прећи износ од милијарду марака. "Висина штета приближава се висини буџета РС, што значи да нема говора о намирењу штете, а Влада […]

понедељак, 1 августа, 2011 / 10:50

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац изјавио је данас да ће усљед суше приноси пољопривредних култура бити умањени више од 70 одсто и да ће штете ове године због губитка прихода прећи износ од милијарду марака.

"Висина штета приближава се висини буџета РС, што значи да нема говора о намирењу штете, а Влада РС, прије свега Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, може да пронађе 24 милиона КМ у ребалансу буџета и да пољопривредницима отпише обавезе по регресираном ђубриву и нафти", рекао је Усорац Срни.

Према његовим ријечима, то је једино што се може, те да то представља око 20 одсто од укупне инвестиције уложене у овогодишњу сјетву.

Усорац је истакао да су усљед суше готово све пољопривредне културе претрпјеле штету, те да су посебно страдали кукуруз, соја, поврће, и додао да је трава за испашу скоро пресушила и да се исхрана стоке обавља храном предвиђеном за сљедећу годину.

"Не би то било проблематично да је ово прва година, ово је трећа година заредом. Имали смо сушну, па кишну и сад поново сушну годину. Ово кише што је падало, падало је углавном по градовима, док у селима потребних количина падавина готово да није ни било", констатовао је Усорац.

Према његовим ријечима, падавине у посљедњих неколико дана неће имати никаквог утицаја, јер, "оно што се осушило и сагорјело, не може се повратити".0 КОМЕНТАРА

  1. Ovaj Usorac se počeo baš ono bahatit. Opet traži otpis regresiranog đubriva i nafte… jelseontozajebava?

    Mogla bi i meni vlada da otpiše nešto… evo recimo da ne plaćam registraciju za kola… ili da me oslobodi plaćanja PDVa… Kad može Usorcu dati naftu za traktor, mogla bi i meni dati džaba struju za mašine i grijanje. Ekstra fora!

    Njemu smeta sunce a meni nelikvidna privreda. Njemu smeta suša a meni to što nemamo monetarne politike u državi. Ako bi se mene pitalo, red je da se ove godine meni otpiše struja i porez na plate radnicima.

    P.S. B-)B-)B-)B-) malo ironije koju ljudi poslovično pogrešno protumače. B-)B-)B-)

  2. Без обзира шта овај Усорац тражио, не тражио, добио не добио..али мени овдје влада дјелује као пијани руски милијардер, прво су се залетјели са некаквим стимулативним мјерама, давали су сваком и шаком и капом (страначки подобном) да би резултат таквих „улагања“ био нула, онда су додијели награде и плакете за те гробаре пољопривреде, који нису били у стању ни програм наводњавања за те паре обезбједити, да би сад дошли до тог натезања, наплате нечега из ништа?
    Ако су приноси мањи за 70% онда набиј то све ногом у дупе и министру и пољопривредницима!

Оставите одговор