Усорац: Принос соје мањи за 60 одсто

БAЊA ЛУКA – Приноси соје, чија је жетва почела на пољима у Републици Српској, мањи су за око 60 одсто него прошле године, изјавио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац. Усорац је рекао за "Глас Српске" да су на слабе приносе соје највише утицали лоши временски услови који су је пратили […]

уторак, октобар 5, 2010 / 09:15

БAЊA ЛУКA – Приноси соје, чија је жетва почела на пољима у Републици Српској, мањи су за око 60 одсто него прошле године, изјавио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.

Усорац је рекао за "Глас Српске" да су на слабе приносе соје највише утицали лоши временски услови који су је пратили од тренутка сијања па све до жетве.

Шеф Завода за индустријско биље у Пољопривредном институту РС Милош Ножинић истиче да је ове године соја у Српској сијана на око 3 000 хектара, као и да је Стратегијом развоја пољопривреде предвиђено да до 2015. године под овом индустријском биљком буде засијано око 35 000 хектара земљишта.

Он је навео да се у РС годишње увезе око 35 000 тона соје, за шта се издваја око 20 милиона КМ, додајући да прерађивачка индустрија "Бимал" из Брчког откупљује сву соју која се произведе на подручју Српске и тиме подмирује само пет одсто својих потреба, а све остале потребне количине увози.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *