Усорац: Ако не буде ријешен извоз, блокираћемо прелазе

Уколико у БиХ не буде ријешено питање извоза, пољопривредници из Републике Српске ће већ почетком августа блокирати граничне прелазе и забранити било какав увоз, упозорио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача Српске Владимир Усорац. Усорац је позвао надлежне у БиХ да ријеше питање опстанка примарне пољопривредне производње и прехрамбене прерађивачке индустрије, односно да прихвате одговорност и […]

уторак, 17 јула, 2012 / 10:26

Уколико у БиХ не буде ријешено питање извоза, пољопривредници из Републике Српске ће већ почетком августа блокирати граничне прелазе и забранити било какав увоз, упозорио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача Српске Владимир Усорац.

Усорац је позвао надлежне у БиХ да ријеше питање опстанка примарне пољопривредне производње и прехрамбене прерађивачке индустрије, односно да прихвате одговорност и раде оно за шта су добили мандат.

Оцјењујући да БиХ иде у пропаст и да је пуно примјера у којима се фаворизује увозни производ, а покушава уништити домаћи, Усорац је навео да ће о датуму блокаде граничних прелаза бити одлучено на основу реакције надлежних.

Он је истакао да Технички тим Министарства спољне трговине и економских односа БиХ није урадио ништа на реализацији докумената из „Мапе пута с циљем стварања услова за извоз производа биљног и животињског поријекла“, што примарну и прерађивачку индустрију у БиХ доводи у безизлазну ситуацију.

"Наши органи се више баве пребацивањем производње из Хрватске у БиХ него стварањем услова да се наши производи могу извозити у земље ЕУ. Наша производња и извоз нису велики, али су значајни, како за нас примарне произвођаче, тако и за саму БиХ, јер пољопривреда чини више од 40 одсто БДП-а БиХ, што говори да ако упропастимо и ову грану производње, БиХ пријети банкрот", истиче Усорац у саопштењу.

Он је напоменуо да већ годину дана у БиХ није измијењена одлука о ветеринарској такси, да пољопривредни прерађивачи при извозу плаћају 520 КМ за ветеринарски преглед, а при увозу 47 КМ по камиону, због чега БиХ годишње губи 25 милиона КМ.
Према његовим ријечима, на тај начин увозни производи праве се далеко јефтинијим и конкурентнијим на нашем тржишту, док је код извоза обрнута ситуација.

"Још ни један производ при увозу у БиХ нисмо додатно оптеретили прелеманима иако смо по свим до сада потписаним уговорима за то имали пуну основу из разлога што су ти производи високо субвенционисани у земљама произвођачима тих производа, чиме је нарушена равноправност при трговини", навео је Усорац.
Саопштење је упућено ресорним министарствима БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске и Предсједништву БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор