Уредници из Скандинавије: Зар је могуће да влада малтретира Гардијан?

Уредници највећих нордијских листова поручили су да би антитерористички закон, који је Велика Британија искористила за "узнемиравање" листа "Гардијан" и запослених, могао бити пријетња по медије широм свијета. Главни и одговорни уредници шведског дневника "Дагенс нихетер", норвешког "Афтенпостен", финског "Хелсингин саномат" и данског "Политикена" истакли су у заједничком писму да су изненађени и забринути јер […]

недеља, 25 августа, 2013 / 20:42

Уредници највећих нордијских листова поручили су да би антитерористички закон, који је Велика Британија искористила за "узнемиравање" листа "Гардијан" и запослених, могао бити пријетња по медије широм свијета.

Главни и одговорни уредници шведског дневника "Дагенс нихетер", норвешког "Афтенпостен", финског "Хелсингин саномат" и данског "Политикена" истакли су у заједничком писму да су изненађени и забринути јер је снажан заступник демократије и слободе дискусије попут Британије употријебио антитерористички закон за легализацију малтретирања листа и запослених.

Британски званичници су на мети критика након што су закон о борби против тероризма искористили за одузимање података које је новинару Глену Гринвалду носио његов колега Дејвид Миранда након чега су наредили уништење компјутерске опреме "Гардијана".

Британски дневник "Гардијан" саопшштио је јуче да је постигао сагласност са америчким колегама из "Њујорк тајмса" о приступу повјерљивим документима, које им је доставио бивши службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден.

"Због непрестаног притиска британске владе, `Гардијан` је донио одлуку да у обраду докумената повезаних са `ГЦХК` уведе америчког партнера. Радићемо у партнерству са `Њујорк тајмсом` и другима како би наставили да објављујемо детаље из Сноуденових докумената", наводи се у "Гардијановом" саопштењу.

Главни и одговорни уредник "Њујорк тајмса" Џил Амбрамсон потврдила је сарадњу са "Гардијаном".

Извор упознат о разговорима рекао је да је договор постигнут прије неколико седмица и да је Абрамсонова лично учестовала у преговорима.

Русија је 1. августа одобрила привремени азил Сноудену, кога траже власти САД због шпијунаже. Сноуден је у Москву стигао 23. јуна из Хонг Конга и надао се да ће пут наставити ка Јужној Америци, гдје су му три земље понудиле уточиште, али су му САД одузеле пасош, због чега је остао у транзитном дијелу аеродрома.