Управљачи Косовом укидају надгледање

Међународна управљачка група за Косово, коју чине државе које су признале независност јужне српске покрајине, одлучила да у септембру оконча надгледану независност. Фејт затвара канцеларију, Кфор и Еулекс остају. На састанку Међународне управљачке групе за Косово у Бечу донијета је одлука да се надгледана независност Косова оконча у септембру. Та одлука значи да се затвара […]

понедељак, 2 јула, 2012 / 18:10

Међународна управљачка група за Косово, коју чине државе које су признале независност јужне српске покрајине, одлучила да у септембру оконча надгледану независност. Фејт затвара канцеларију, Кфор и Еулекс остају.

На састанку Међународне управљачке групе за Косово у Бечу донијета је одлука да се надгледана независност Косова оконча у септембру. Та одлука значи да се затвара канцеларија чији је директор Питер Фејт, али не и да се повлаче снаге Кфора и Еулекса, који ће и даље наставити да остварују свој мандат у покрајини.

Лидер најутицајније опозиционе странке Аустрије – Слободарске партије Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је да планирано доношење одлуке о укидању међународне надзиране независности Косова представља чисту провокацију и да ће угрозити безбједност тамошњих Срба.

"Застрашујуће је што се за Србе на сјеверу, које муслимански Албанци још нису протјерали са Косова, није тражила никаква аутономија", навео је Штрахе у саопштењу, реагујући на састанак Међународне управљачке групе за Косово.

Како је саопштила Међународна цивилна канцеларија у Приштини, Међународна група је на данашњем састанку одлучила да се надгледана независност Косова оконча, јер сматра да се довољно спроводе одредбе из Свеобухватног приједлога за рјешење статуса Косова Мартија Ахтисарија.

Међународна управљачка група, коју чине земље које су признале независност Косова, одобрава одговарајућим косовским институцијама да усвоје потребне уставне и правне амандмане за окончање надзиране независности, наводи се у саопштењу.

Група је изразила очекивање да ће се детаљи пакета Ахтисаријевог плана поштовати и да ће се тиме створити услови за окончање надзиране независности послије њеног састанка предвиђеног за септембар ове године.

Такође, Међународна управљачка група је навела да је посвећена подршци Косову на путу даљих признања независности и тежњи ка чланству у релевантним међународним организацијама.

На 15. састанку Групе, изражена је подршка посвећености Косова на европском путу и поздрављена је спремност Европске уније да помогне у том процесу.

На доношење те одлуке, како су раније навели приштински медији, није утицало то што пакет међународног посредника Мартија Ахтисарија није до краја испуњен, посебно дио који се односи на формирање нове општине Сјеверна Митровица и што на том подручју још не функционишу све "институције Косова."

Међународну управљачку групу чине 23 европске земље, које су признале независност Косова, уз Турску и САД.

Састанку у Бечу присуствовали су Хашим Тачи, Енвер Хоџај и представници других "институција" Косова.