Управа Алумине се почастила наградним бонусом

Управа "Алумине", кћерке фирме Фабрике глинице (ФГ) "Бирач", донијела је одлуку о исплати 350.000 КМ без одобрења стечајног управника ФГ као Скупштине друштва, као и без знања Одбора повјерилаца. Од тог новца члановима Управног одбора и менаџмента "Алумине" исплаћене су прошле године "награде" од по 10.000 КМ, а ове године нешто мањи износи јер није било новца да једнократне исплате буду веће, открива портал Капитал.

недеља, 6 октобра, 2019 / 15:24

Предсједник УО тренутно је Миле Матић, а чланови су Жељко Ђурић, Данијел Драгичевић, Горан Маричић, Милан Баштинац, Перо Васиљевић и Милимир Говедарица.

До промјена у УО дошло је крајем августа када су смијењени Милорад Мотика, Зоран Обреновић и Радислав Филиповић, а на њихова мјеста именовани Ђурић, Драгичевић и Баштинац.

О "наградама", које су исплаћене члановима УО "Алумине", водила се жустра расправа и на посљедње двије сједнице Одбора повјерилаца ФГ "Бирач", која је у стечају, а у чијем је власништву "Алумина".

Стечајни управник ФГ "Бирач" Лазо Ђурђевић рекао је на сједници Одбора повјерилаца крајем августа ове године, да се чланови УО "Алумине" "награђују".

"Ко се награђује? Зашто се награђује? Имају плату и раде за плату! Правилник подразумијева да, ако је неко стварно дао свој допринос, може добити 10, 20 или 30 одсто. Господа су добила прошле године по 10 хиљада. Ове године су трећину исплаћивали, по 2.900 КМ. Упорно им говорим да су индиректно у стечају и да раде за плату", навео је Ђурђевић.

Ђурђевић је Одбору повјерилаца рекао да је УО "Алумине" донио одлуку о исплати 350.000 КМ.

"Неки дан је исплаћено Мотики, Матићу, Филиповићу, Обреновићу и Максимовићу по 3.900 КМ, Алексићу 2.300 КМ, Маричићу 1.400 КМ, Говедарици 1.300 КМ и то је нека трећина јер нису имали довољно новца да исплате једнократно", навео је Матић.

Миломир Максимовић је директор одржавања и инвестиција, а Радислав Филиповић директор производње и маркетинга.

Члан Одбора повјерилаца Татјана Врањковић је упитала на основу чега су вршене исплате?

"Питам ја вас! То је из прошле године. Исто је било и 2016. године и претходних уз исто образложење. Они су себи исплатили по 10.000 КМ, Алексић 6.000 КМ итд", истакао је Ђурђевић.

Врањковићева је нагласила да не може да вјерује да су чланови УО могли донијети одлуку о исплати 350.000 КМ без тражења сагласности Одбора повјерилаца.

Члан Одбора Васо Станојевић је рекао да није у реду да стечајни управник пита Одбор зашто су исплаћене накнаде.

"Зашто немамо мјесечни извјештај са свим одлукама Управног одбора, стањем потраживања, дуговања и залиха. Једно вријеме смо имали мјесечне извјештаје које сте нам презентовали, али је одједном и то стало. Зашто?", упитао је Станојевић.

Ђурђевић је казао да Одбор повјерилаца треба да затражи извјештаје од Управног одбора, те је усвојено да се тражи мјесечно достављање извјештаја о активностима УО, одлукама које усвајају, те о односу обртне имовине и обавеза заједно са прегледом залиха.

Већ на идућој сједници, 9. септембра, Одбор повјерилаца добио је тражне извјештаје, те се опет расправљало о исплати 350.000 КМ коју је одобрио УО "Алумине".

"Пуно тога буде на Одбору повјерилаца са чиме се ми упознајемо што спада у опис редовног пословања онога ко се плаћа да руководи и управља тим друштвом, а са друге стране када се дијели 350 хиљада, ето да се попуне нечији џепови, нама се то као повјериоцима не даје и добијамо образложење да је то пракса која годинама траје”, рекла је Врањковићева.

Одбор се о извјештајима УО није изјаснио него је закључено да се исти разматрају на идућој сједници Одбора.

"Алумина" се недавно задужила за 10 милиона марака код Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске како би платила текуће обавезе, струју, гас и дуг према "Жељезницама РС", објавио је Капитал.

Управни одбор фирме "Алумина" 27. августа изабрао је за предсједника Управе Милу Матића, након што је 22. августа са те позиције смијењен Милорад Мотика.

Након два дана, односно 29. августа смијењена су и три члана Управе компаније "Алумина" Милорад Мотика, Зоран Обреновић и Радислав Филиповић, а на њихова мјеста именовани су Милан Баштинац, Данијел Драгичевић и Жељко Ђурић, о чему је портал Капитал писао у тексту "На Додиков захтјев смијењена три члана Управе "Алумине””.

"Алумина" је кћерка фирма Фабрике глинице "Бирач" која је у стечају и њен је најпрофитабилнији дио. Запошљава око 1.200 радника.

Ова компанија очекује у 2019. години приход од око 400 милиона КМ, који ће бити из извоза, рекао је раније Мотика.1 КОМЕНТАР