Упозорење МУП РС на преваре посредством интернета

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане на појаву превара посредством интернета у Републици Српској, у свијету познатијих као „Нигеријске игре на срећу“ или „Scamming“. Преваре се одвијају тако што грађани посредством интернета добијају електронске поруке у којима стоје примамљиве понуде од страних држављана који им нуде да доставе своје податке, као што су име […]

среда, јануар 26, 2011 / 09:03

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане на појаву превара посредством интернета у Републици Српској, у свијету познатијих као „Нигеријске игре на срећу“ или „Scamming“.

Преваре се одвијају тако што грађани посредством интернета добијају електронске поруке у којима стоје примамљиве понуде од страних држављана који им нуде да доставе своје податке, као што су име и презиме, број рачуна у банци, како би могли да уплате на њихов рачун велике суме новца, које они наводно не могу да изнесу из своје земље.

Наравно, умјесто велике количине новца на свом рачуну, грађани доживе да им се рачун у банци испразни, тако што је сав новац преко интернета потрошен од стране неког другог лица.

Такође посебан облик превара је и да преко друштвених интернет мрежа попут „FACEBOOK“-а лица под лажним профилом приступају другим лицима кроз преписку, нудећи им заједничку будућност и остваривање љубавне везе.

Када успију да чврсто вежу жртву за себе, траже од жртве новац да им помогне, односно да на кратко позајме новац, који ће наводно убрзо вратити. Врло често је случај да у више наврата успију извући новац од жртве, након чега им се губи сваки траг.

Начин слања новца у огромном броју случајева је преко комерцијалних банака, односно „Western Union“-a.

Министарство позива све оне који су оштећени на овај начин, да пријаве штету, односно наведено кривично дјело најближој полицијској станици.

Као доказ да су оштећени потребно је да донесу уплатнице о извршеној уплати – банкарској трансакцији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *