Уочи Оскара: Златне малине за најгора остварења

Анимирани "Емоџи филм" добитник је овогодишње награде "Златна малина" за најгоре филмско остварење у 2017, док је Том Круз прглашен за најгорег глумца за улогу у филму "Мумија".

недеља, 4 марта, 2018 / 11:30

"Емоџи филм" је први дугометражни анимирани филм за ових 38 година који је добио "Златну малину", а понио је титулу најгорег и у категоријама сценарија, као и редитеља, па је награду добио Ентони Леонидис.

Најгора глумица јеТајлер Пери за улогу у филму "Бу 2", а награду за најгору споредну женску улогу добила је Ким Бејсинџер за улогу у филму "Педесет нијанси тамније".

Најгори споредни глумац је Мел Гибсон за улогу у филму "Тата стиже кући 2" (Daddy’s Home 2).

Специјалну награду сајта "Ротен Томатос" за најгори "римејк", наставак или крађу добио је "Чувари плаже".

Статуа Златне малине вриједи око пет долара и у облику је "малине величине лоптице за голф", која се налази на ролни филма од 8 милиметара, а цијела је обојена златном бојом.

Назив малина користи се у изразима у којима неко жели да ускрати поштовање, као што је "blowing a raspberry", што значи производити звук сличан испуштању вјетрова.

Златна малина кроз историју

Златна малина је награда настала као антипод Оскару, а прва је додијељена 1981.

Филм "Знам ко ме је убио" (I Know Who Killed Me) из 2007 године је награђен са 8 златних малина, што је највише у историји.

Глумац Силвестер Сталоне је за златну малину номинован 30 пута и 10 пута ју је освојио, од тога четири пута за најгорег глумца, зглавном за изведбе у филму Рамбо. Сталоне је имао и 9 номинација за редом, од 1984. до 1992.

Најгора глумица је Мадона, чији сваки од четири излета у филм су "кажњени" златном малином. Такође, већина пјевачица које су се појавиле у филмовима су добијале Малину.

Памти се додјела малине Билу Козбију, који је 1988. године добио три Малине за најгори филм, глуму и сценариј (Leonard Part 6). Филм је испао тако лоше да га се и сам Козби одрекао и позивао публику да га не гледа. Награду је примио у једној емисији, али је сматрао да таква филмска пропаст не заслужује јефтине Малине какве се иначе додјељују, па је ТВ мрежа која је организовала додјелу платила 27 000 долара за Малине од 24-каратног злата.

Сандра Булок добила је Златну малину исте године када је добила и Оскар. Малина је стигла за улогу у филму Све о Стиву, а Оскара за улогу у филму Мртав угао (The Blind Side).

Памти се наступ Хали Бери, која је се појавила на додјели, и нашалила се на њен рачун. Са кипом Оскара у једној и Златном малином у другој руци, те поновила патетичан наступ с додјеле Оскара.

Једна од најврцкастијих награда је она Џорџу Бушу за "наступ" у документарцу "Фаренхајт 9/11". Награду је добио и Доналд Трамп, који се као стваран лик појавио 1991. у филму Духови то могу, и добио награду за најгору споредну улогу.