Унутрашњи сукоби: Новоруски командант Мозговој рањен у атентату

Командант новоруске бригаде Призрак (Дух) Алексеј Мозговој, рањен је у атентату који се догодио 7. марта.

понедељак, 9 марта, 2015 / 11:09

Аутомобил у коме се налазио дигнут је у ваздух на његовом повратку у Алчевск из Луганска, на контролном пункту на излазу из Михајловке. Употребљене су три импровизоване експлозивне направе. Двије су биле усмјерене на пут по којем се кретао аутомобил са Мозговојем.

Према прелиминарном извјештају инжињерца, поднијетом са мјеста експлозије, јасно је да се на аутомобил чекало и да се његов прилазак могао пратити издалека. Експлозија је вјероватно покренута радио-сигналом или мобилним телефоном. На сву срећу, нико није погинуо, експлозија главног пуњења је промашила, командант бригаде је само лакше рањен и задобио је потрес мозга.

Мозговој је у хитној видео-поруци рекао да је био упозорен да се спрема насртај на његов живот. "Неће ме увући у "кутију с пауцима". Никоме се нећу светити. Никога не проглашавам својим непријатељем", рекао је командант. Он је још обећао да ће наставити са борбом за власт народа.

"Пропашће сви покушаји да се у републикама створи хаос. Рана ће зацијелити, треба остварити циљ", рекао је Мозговој.

"И хвала на овоме што се данас десило. Сад имам прилику да честитам свим женама Новорусије. Наглашавам, не ЛНР или ДНР, већ Новорусије. Пре или касније, Новорусије ће бити", рекао је командант.

Према назнакама у Алексејевим ријечима, он ће трагове овог инцидента пратити у Луганској Народној Републици, јер је у овом случају тешко повјеровати у дјеловање украјинске извиђачко-диверзантске групе, констатује аналитичар и блогер Пуковник Касад – Борис Александрович Рожин.

Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано