Дани(ј)ел Симић

Унутармуслимански сукоби

Пишем у истинском убјеђењу да су муслимани наша браћа и није ми драго због њихове несреће.

четвртак, 13 фебруара, 2014 / 22:14

Ове демонстрације су доказ да је грађански рат у Ефбиху увијек могућ. Нажалост и на бригу. Он се тренутно одвија у четири кантона, гдје су владе поднијеле оставку и гдје је већина муслимана.

Чак и тамо гдје су се у већем броју поново населили у Српској, муслимани се труде да праве демонстрације од неколико десетина људи, како би њихови медији говорили о "цијелој БиХ". Дахом деведесетдруге јеже потиљке свих разумних људи, који знају да биједа у Дејтонској Долини Плача води непогрешиво у етничке сукобе.

Уједно, оне су илустративан подсјетник да је рат у овој бившој југословенској социјалистичкој републици био грађански, ма какве глупости о агресијама причали отворени исламисти или грађанистански им саборци на истом циљу. Не само да су све три етничке групе ратовале једне против других, већ су и унутар муслиманског етноса ратовали међусобно. То је и данас највећи извор нестабилности у Европи, не рачунајући Украјину.

Ако то није грађански рат, онда су и ово протести "у цијелој БиХ". Таман колика је и цијела.

Алија против Бабе

Фикрет Абдић – Бабо је побједник првих вишепартијских избора 1990. године. Због унутармуслиманских калкулација, препустио је позицију предсједника Алији Изетбеговићу. Овај је земљу увео у шеријатско право и, уз помоћ добровољаца из афроазијског свијета, у крвопролиће. Фикрету се то није допало и основао је Аутономну Регију Западна Босна, чије су војне снаге у садејству са Војскама РС и РСК ратовале против Петог корпуса из Бихаћа, којег је спасила само још једна у бескрајном низу (на крају остварених) пријетњи о америчком бомбардовању Републике Српске.

Још се нијесу у потпуности смириле страсти у Цазинској крајини, јер је својевремено чак бачена фетва Исламске заједнице из Сарајева, да се припадницима Бабине војске не може клањати џеназа. Изопштени су из цркве, рекло би се српски схватљиво.

Кантонално-ефбиховске власти, док је Додик паничном брзином мијењао грб и химну Српске, ноншалантно одбијају да проведу одлуку тзв. Уставног суда БиХ, која борце из Велике Кладуше изједначава по социјалним правима са борцима тзв. Армије БиХ. Ових дана са исте те територије чујемо гласове, како момци и дјевојке масовно одлазе у Сирију да ратују као испомоћ оним исламистима што одсијецају главе пред веб-камерама.

Ваљда да врате услугу којом су исти задужили Алију.

Је ли јасно онда, ко је у Дејтонки агресиван?

Зашто се толико невјешто и будаласто сакрива да су ови протести моноетнички? Зато што је то унутармуслимански сукоб око тога, како да се ријеши сејдићфинцијевско хрватско питање, као и питање Републике Српске. Крупнији залогај и све недосањанији сан.

Први дан у Тузли јесте било окупљање сиротиње раје, али већ сутрадан хулиганско-екстремистички јуриш на кантонална сједишта, охрабрен и надахнут наглашеним недјеловањем полиције. Та ситна руља се свугдје, укључујући и најузаврелију Тузлу, дала ријешити једним оклопним возилом за разбијање демонстрација и ватрогасним шмрком умјесто топа. Ако је неко толико глуп, да му је промакла вијест да у Мостару полиција није ни интервенисала, нека изађе да се бори против партократије и крупног капитала, који сав тај бунт и каналишу.

Тим лумпенпролетаријатским медијским наркоманима из Ефбиха, које челници муслиманских партија већ годинама трују глупаријама да ће им кренути у животу само ако се ријеше Срба или Хрвата који не желе унитарну државу, односно институција које штите њихова колективна права, као шок терапију у одвикавању од агресивности треба што чешће емитовати ово:

Непрестано трошење времена и снаге на измјене Дејтона, умјесто рада на отварању радних мјеста и појефтињењу администрације, стварни су узрок биједе (овај пут стварно свих) грађана Дејтонске БиХ!

Ванредноизборно хистерисање размаженог дјетета

Мени из Бање Луке та дешавања по Ефбиху дјелују као кад гледате у дијете које урла и ваља се по поду, зато што му мати не жели купити нешто у радњи. Проблем је што то дијете са полице неће пластични пиштољ на воду, већ стварно ватрено оружје! А тата исламиста, који се развео од грађанистанске маме, купује љубав свог дјетета и намјерава кришом то да му дотури сљедећег викенда, кад је суд, односно избори, одредио да виђа малог.

Зато тај отрок, млијечних зуба кварних од донираних слаткиша, неће и не смије одређивати кад ће у Републици Српској бити избори! Без обзира да ли требају. Ја мислим да не требају. С тим у вези сам и доживио помињање ванредних избора од стране СДС, као јединог озбиљног сигнала да се, тобож, унутармуслимански сукоб шири на РС.

Превише пута сам лично, јавно и приватно, чуо од челника СДС да се не смије допустити насилна измјена власти, јер је то опасност од стране интервенције за читаву Републику. Вјерујем да је ово показивање зуба СНСД-у, како би и СДС могао издати националну ствар у партијском интересу, као СНСД толико пута. Чисто да знају за јадац, партијашког раскида националног програма у ПС БиХ.

Уједно, ако би се сад ишло на те изборе, то много више одговара СНСД-у, који неће бити у стању да поправи стање у држави кредитима ММФ до октобра, али хоће партијски рејтинг мантрама о "чуварима Српске". Додик је синоћ, осим што је обрисао под водитељком РТРС, рекао оно што већина мисли и жели да чује. Не рачунајући међупартијски простаклук.

Након тако стрпљивог подношења СНСДових марифетлука око предаје Брчког, без насилних демонстрација кад им је било вријеме, СДС вјероватно неће истрајавати на превременим изборима. Мало стрпљења до октобра мислим да би бирачи умјели више да цијене.

Искрен да будем, за Српску би било најбоље да Ефбих одржи своје изборе невезано за нас. Но, осим што је то немогуће, ванредних избора вјероватно неће ни бити. То ће још једном показати да тзв. БиХ није никаква држава, већ протекторат.

Но, то је већ унутарсрпски сукоб, а нас тренутно брине онај исламизиране браће. Даће Бог да и они нас једном разумију, јер мир већ одавно чувамо сами.0 КОМЕНТАРА

 1. Слажем се. Битно је и гдје имају прилику да говоре.

  Заиста ми је симптоматично да неки професори приватних факултета, разни економски тзв. аналитичари, гостују по емисијама и призивају немир причом која је свима позната о задуживањима и лошој екномској ситуацији, о чему смо сви сагласни.

  У чему је разлика између тих тзв. професора приватлука који су упропастили овај народ упропаштавајући му образовање, а зна се шта треба да се уради једном народу да нестане, и политичара који су задужили генерације? Нема никакве разлике. Заиста је неморално да такви спомињу генерације и моралишу около.
  Такви су и школовали „кадар“ који нас је упропастио јер су њихови „стручњаци“ директори свега и свачега по Српској. Такви су, а не само политичари криви што млади људи немају посао и неће га никада добити у струци јер њихови „стручњаци“ заузимају радна мјеста. И онда када се такви појаве у емисији да моралишу о правди… заиста страшно звучи.

 2. Ово су вероватно дугорочни општи интереси!

  …“Где је здравство бесплатно, а лечење прескупо. Где су новинари слободни да напишу шта год им се нареди. Где је светска криза добила држављанство. Где су јавне набавке тајне, а државне тајне јавне. Где се ратови никад не завршавају. Где се историја понавља сваки дан. Где су најбогатији они који никад нису радили и који најмање знају. Где је страна валута узета за домаћу. Где људи славе славу, а псују Бога. Где паметне због неразумевања проглашавају лудацима, а лудаке и лопове способнима. Где неписмени пишу историју. Где су закони незаконити, а анархија нормално стање. Где власт презире грађане као нежељене сведоке. Где се живи од будућности, јер на садашњост немају право. Где се свако свакоме смешка, а нико никоме не жели добро. Где судски поступци трају дуже од живота. Где су само поплаве начин наводњавања земљишта. Где призивају диктатора, а демократију сматрају порезом на будале. Где сматрају да ће земља више напредовати ако што више назадује. Где ниси нормалан, ако не полудиш. Где живиш само зато да би умро, где је време бесконачно, а власт бесмртна… “

 3. Симић гостује у емисију на Пинк ТВ и мислим да је један од саговорника управо послао поруку на којој сам захвална, а која отприлике иде… треба проширити протесте на Републику Српску, изазвати Дејтон 2 или нешто слично… уз наравно познато геноцидисање и патетику.

  СТОП протестима у Српској и позив медију који их призива да своје личне односе са Додиком не рјешавају на штету свих нас. Разрачунајте се на судовима или како год, а не преко нас.

 4. Anja,

  bitnije je pitanje ko takvima daje medijsku pažnju i s kojim ciljem. Vreme će pokazati svu nečasnost uloge BN televizije.Frizriani izveštaju,redosled vesti,pumpanje nevažnih prića su uvek dati sa jasnim ciljem polarizacije i radilkalizacije stanje. njasmešnije je da se i na sarajevskim portalima se BNtv tretira kao prvo telvizijsko glasilo bošnjačkih protesta. Sve to govori da se tu ne radi samo o opozicionoj usmerenosti,što i nije nešto, već se mogu ozbiljno razaznati prsti velikih planera u njihovom programu. Siguran sam da će istorija to potvrditi.

 5. Хахахаха, е што се нађоше ови СНСД-прпоши, па их западе и да у исти кош ставе и историјску улогу БН телевизије, која је наравно негативна. А РТРС је свакако свијетла тачка наше историје.

  Тако је то, када им прст попустиш одсјеку ти руку.

 6. „Непрестано трошење времена и снаге на измјене Дејтона, умјесто рада на отварању радних мјеста и појефтињењу администрације, стварни су узрок биједе (овај пут стварно свих) грађана Дејтонске БиХ!“

  Napisa Simić koji je u prethodnoj kolumni napisao ovo:

  „Данас је, највидљивије од завршетка рата, јасно да је трајан мир на овом подручју могућ једино мирним раздруживањем Републике Српске од „цијеле БиХ“.“

  Čovjek prije sedam dana pozva na izmjene Dejtona, a danas tvrdi da je trošenje vremena na priču o izmjeni Dejtona „uzrok bijede svih građana“

  Čovjek sam sebe u dvokoraku optuži, a istovremeno priča o naoružavanju islamista mada se njegov portal dva dana ranije srozao prenoseći stručne ekspertize majstora za šahtove.

  Pametnije se bilo sakriti u špajz dok sramota ne prođe nego u dva vezana teksta sam sebe nazvati štetočinom.

 7. Vidim da sve postaje šizofreno. Mi bismo bili normalni, ali neprijatelji nam nisu normalni, pa eto ne možemo ni mi biti normalni. Mi bismo 100% Dejtona, ali bi i 100% nezavisnosti. Mi bismo pošteno, ali ne da nam misteriozna sila iz onostranog hentiteta. Eto izbora u oktobru ne treba prije, kao da je to dokaz stabilnosti i uspješnosti. Mi popljuvasmo „svecku ekonomsku krizu“ i njene vlasnike, a pišemo pisma namjere za crkavicu koja je visine krađe samo u zdravstvu. Od 63 opštine desetak ima neku materijalnost, osnovaca upisano mnogo manje. No, nije vrijeme za uzbunu, dobićemo ove godine još doktora nauka, a jelte to je znak posvemašnjeg napretka nacije. Stanje je vanredno-stanje nije vanredno. Izbori ne mogu biti vanredni- jer vanredno stanje nije, a onda istovremeno spisak neprijatelja, organizacija, zavjera da ti se zavrti u glavi. Teška bolest.:P

 8. Зашто се наши аналитичари не баве нашим двориштем, нас једноставно у овом тренутку мање интересује шта се то одвија у муслиманско-муслиманским процесима, док не добијемо поуздан епилог. Најбоље што ми ту можемо учинити је да се беспотребно не стављамо на једну или другу страну, на једну страну по Додику уз Лагумџију или на другу страну уз демонстранте без дефинисаног вође и без коначног циља?

  Стварно потпуно беспотребна ствар када се РС налази у овако очајном стању, које свакако додатно усложњава што се наши политички представници све више баве туђим федералним бригама, а не нама и нашим?

  Додикови кленови стално преносе те немире из Федерације на РС, јер потпаљивачком реториком типа види шта вас чека, не само да плаше оне своје подрепне муве, како би их већ сад збили у гласачко крдо у октобру, већ изазивају додатни револт код обесправљених на нашој страни, као нису они шугави, зашто се о њима ћути, када се већ режим позабавио тамо туђим демонстрантима?

  Ово пљување БНТВ је најбезобразнији подухват режимаца, а та телевизија је покренула толико хуманих и хуманитарних акција за егзистенцијално угрожене наше људе и нашу дјецу, да је срамота и помислити нешто лоше о том тв медију и права је срећа за цијелу РС, што има тако нешто на овом простору.

 9. Riso, ako dijeliš Simiićevo mišljenje, de mi onda ti objasni, ali pokušaj logično:

  Da li sa njim dijeliš ovo mišljenje:
  „Непрестано трошење времена и снаге на измјене Дејтона, умјесто рада на отварању радних мјеста и појефтињењу администрације, стварни су узрок биједе“

  Ili sa njim dijeliš ovo mišljenje:
  „Данас је, највидљивије од завршетка рата, јасно да је трајан мир на овом подручју могућ једино мирним раздруживањем Републике Српске од „цијеле БиХ“

  Ili dijeliš sa njim oba mišljenja i kako to uspijevaš?

 10. “Непрестано трошење времена и снаге на измјене Дејтона, умјесто рада на отварању радних мјеста и појефтињењу администрације, стварни су узрок биједе (овај пут стварно свих) грађана Дејтонске БиХ!“

  Tačno, ali bilo bi dobro da se konačno razumije da stalna “prepakivanja“ Dejtona nisu više izraz iskrene političke volje, nego sredstvo za održavanje na vlasti kriminalno/oligarhijskih sistema i u Federaciji i u RS. Zna Bakir vrlo dobro, a znaju i političari ovdje, da ih odavno ne bi bilo u politici da smo, bilo jedinstveni, bilo podijeljeni na dva dijela.

  Još gore. Nemojte zaboraviti – u jednom danu dobili ste tri teksta koja govore o mogućnosti oružanog sukoba: Muhić, Ćurguz, Vasić.

  Kada to sredstvo (“prepakivanje“ Dejtona) “presuši“, iskonstruisaće se novi sukob.

 11. harper, 14.02.2014. 11:23:45 [103966]

  Зашто се наши аналитичари не баве нашим двориштем…

  – Zato što ih to dvorište nikada nije ni interesovalo … otkako ih ima, to dvorište se koristi kao sredstvo, a ne kao cilj.
  Ne interesuju njih dvorišta, nego kase.

  Ovaj tekst je uveliko promašio problem, i to, u tolikoj mjeri, da sam posumnjao na Logo – “nismo na prodaju“…

 12. Да мало утврдимо „повјесну“ улогу Тришићеве гебелсовске „далековиднице“. Како изгледа када АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР и Тришина бијељинска крканска „далковидница“ (познатија под називом „The Voice of Trisha & America“) ПОСТАВЉАЈУ „НОВЕ СТАНДАРДЕ“:

  http://www.rtvbn.com/news/patrik-mun-posjetio-danas-bn-tv/

  —–
  „AMERIČKI AMBASADOR PATRIK MUN U POSJETI BN TV“

  Amabasador Sjedinjenih američkih država Patrik Mun posjetio je danas BN TV i razgovarao sa rukovodstvom naše televizije.

  ”Veoma mi je drago što sam danas u posjeti BN televiziji. Ovo je prvi put da jedan američki ambasador posjećuje vašu kuću, tako da na neki način postavljamo nove standarde. 🙁 ‘AJDEEE! 😉

  BN televizija ima veoma dobru reputaciju širom Bosne i Hercegovine :(има, има, међу кретенима, мутантима, моронима испраних мозгова, са IQ-ом мањим од броја ципеле коју носе!:), tako da sam izuzetno zadovoljan onim što sam imao priliku danas da vidim, tokom posjete vašem mediju”, rekao je ambasador Mun.
  ——

  Аферим ТРИШО, сад’ си пост’о главни „промичбени стожер“ Чевртог англо-америчко-германског НАТО Рајха у Српској и у „јединственој, цјелов’тој, интегрисаној, функциЈоналној, мултиетниЋкој, мултикуртулној, мултиђамијској…) Беј-ХА – Šućur Allahu ekhber!

  Прави мали купусарски „јозеф гебелс“, а „постаја“ ти је омиљена и радо гледана…
  у Тузли, Зен’ци, шехер Сарај’ву, Какању, Нем’лој, Тешњу, Живин’цама, Калесији, Теоћаку, Банов’ћима…

  У ствари улога БН ТВ и јесете „повјесна“, али за америчку амбасаду, службенике западњачких агената у протекторату званом БиХ, „повјесна“ све политикантске про-ЕУ-ропске „тројанске коње“ Конрада Аденауера на политичкој сцени Српске (СНСД, ПДП, НДП), као и за фалангу плаћеничких, шпијунских НВО „удруга“ које дјелују у БиХ, Српској, Федерацији, Бањој Луци, Београду, Сарајеву… и наравно, „најповјеснија“ је за Тришин дубоки џеп). 😉

  А што се „хуманитарног рада“ тиче, па то је већ стара, уходана пракса страних агената и њихових газда и послодаваца. Шта мислите ко је у Србији већ неколико година први и највећи „хуманитарац“. Па, наравно то је амерички шпијун и плаћеник, беЈоградски „усташа“, гебелсовац и „газда“ америчке У92 „далековиднице“ Вјеран Матић.
  И он туђим новцем поклаша инкубаторе, „спашава“ бебе и осталу одојчад у својој „cover-up“ операцији „битка за бебу“ (Поповића ;). Циљ је спиновање, прање издајничке биографије и подизање кредибилитета међ’ малоумним и лаковјерним, хипнотисаним, комираним Србљем у окупираној (највише медијски) Србији. Такав исти „хуманитарац је и она гњида SirGay Трифуновић и сарајевски „јаран“ му Јово Дивљак.

  У ствари, не може се тврдити да је БН ТВ СДС-ова телевизија. То је сада „мегафон“ Западног америчког Рајха. То што тренутно, већ двије године спинују и раде за СДС, ПДП, НДП је само знак да су чланови поменутог „тријумвирата“ за сада амерички „пулени“ за рушење „мрског“ руског „међеда“ Милорада Додика.
  Нешто слично се у Србији догодило са таблоидном клоаком „Курир“, када су послије посјете тадашњ америчке амбасадорке Мери Ворлик, постали главни окупациони „билтен“, и данас су најгласније и најјаче режимско Вучићево пропагандно оружје. Али су им газде Американци.

  А ОСНОВНИ И ПРИМАРНИ ЦИЉ Четвртог англо-америчко-германског НАТО Рајха у БиХ и Српској (као и СДС-овог швапског ментора и консултанта „КОНРАДА АДЕНАУЕРА“) ЈЕ БЕЗУСЛОВНО РУШЕЊЕ „НЕПОПУСТЉИВОГ, НЕКООПЕРАТИВНОГ, НЕФЛЕКСИБИЛНОГ, ПРОРУСКОГ“ Додика, који никако неће да попусти и „ЕУ-ропскох“ пута БиХ ради, мало преда неку српаку надлежност, да мало пренесе неко овлашћење Српске у Сарај’во, да мало „координира“ јевропски пут, како би нам Беј-Ха постала „функциЈонална“. А нешто слутим, Босић, Иванић, Чавић, све сами безалтернативни „јевропејци“ Конрада Аденауера, чекају к’о запете Конрадове пушкице. 🙂

  Па ви сад видите. Један је „Пети ОктоМбар“. Али се може поновити и у Српској. Благо нама. Ко зна, ако се ствари не буду одвијале по плану „Великог Брата“, можда ускоро на Тришиној БН ТВ „даелковидници“ запосле и појачања, у лику Пере „Мед Дог“ Луковића, Сбахудина Динка Грухоњића, Бакира Хаџиомеровића, Бранкице Станковић, Теофоба Панчића, Слободана Васковића, Андреја Николаидиса… ту је већ она херцеговачка „бена“ Вукановић, који, иначе ради за бањалучку агентуру америчке шпијунске фондације НЕД из Вашингтона са платног списка америчког конгреса, Трифуновићеву „БУКА“-у).
  Елем, без обзира на сву пропагандну „БУКу“ и бијес, прочитани сте.

  Тришо, баш ти је дичан „развојни пут“ БН ТВ „постаје“ – од лоповлука (када си тућим, поклоњеним парама, аустралијским доларима, намијењеним српским борцима и сиротињи, основао своју приватну телевизију), до садашњег издајства и служења српским непријатељима.

 13. „Пишем у истинском убјеђењу да су муслимани наша браћа“

  Tek sad videh ovu tezu autora i smatram je potpuno pogrešnom i besmislenom. Ni po istorijskom ,ni po kriterijumu sadšanjih odnosa, ni po antropološkom kriterijuma, ni po vrednsonom kriterijumu, oni nikako ne mogu biti naša braća. Komšije da,i to one koje ni neprijatelju ne želiš.

 14. Ево и овдје на коментарима се лако препознаје додиковски урадак, напад на све што му не тапше. Слика потпуно иста као и онда 41-ве, пардон 98-ме, када је Додик кренуо у обрачун са српским медијима „Срном са Пала“. Нападали су здружено са НАТО-вом десном руком у БиХ, снагама ИФОР-а, предајнике Српске Радио Телевизије, редом један по један преузимали у своје окупаторске руке све оне за које је српски народ гинуо да их сачува унутар радио-телевизијског система РС-а.

  Данас је њему та „Срна са Пала“ злочиначка српска телевизија прерушена у БНТВ, а пошто се ради о приватној телевизији, искључити је самостално из радиодифузног система БиХ не може и не смије, али зато користи свако друго недозвољено оружје у ометању рада тог медија. Који уосталом програмском шемом уопште не одудара од осталих комерцијалних медија по РС, народњаци, треш, серије, празилук, али њему смета само онај мали дио информативног програма. То је доказ колико је он слаб и неодговоран политичар, који се боји било каквог суда јавности.

  Додику је одзвонило и овако без БНТВ-а, на ком би он по музичком репертоару итекако заузимао простора, када би пјевао к’о човјек а не ко сврака.

 15. Поштовани госп. Симићу,
  не бих коментарисала Ваш текст без обзира што сматрам да је врло добар. На овај портал сам се регистровала управо сада и то из разлога што ме одушевило Ваше гостовање у емисији на ТВ Пинк. Стога овом приликом желим да похвалим Вашу храброст и искреност, непретенциозност, као и чврстину у изражавању и одбрани онога што јесте, а што је тако ријетко у РС-у.

  Желим вам срећу и досљедност у даљем раду.
  С поштовањем

Оставите одговор