11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

УНРС поводом Међународног дана слободе медија (година 2022)

"Захваљујемо медијским радницима који нас чине поносним што припадамо овој професији и подсјећамо да су пред нама бројни изазови каквим нисмо били изложени претходних деценија", саопштено је из Удружења.

уторак, 3 маја, 2022 / 18:04

Како додају, огорчени су чињеницама да овогодишњи празник дочекујемо док су на снази недопустиве санкције уведене Алтернативној телевизији из Бањалуке, у амбијенту поновљених и некажњених пријетњи физичким насиљем појединим колегама из РС запосленим на Радио-телевизији БиХ и околностима засвођеним покушајем Канцеларије високог представника у БиХ да наметањем одлуке ограничи слободу говора у Српској и Федерацији БиХ.

"И овај датум је прилика да изразимо оштро противљење појавама попут недавног вријеђања новинара и сниматеља РТРС-а и Телевизије Н1 на радном задатку и готово увријеженог етикетирања усмјереног ка појединим опозиционим медијима у Српској", навели су из Удружења.

Из Удружења истичу да су нажалост свједочили, између осталог, и непристојној гестикулацији и вулгарном рјечнику појединих представника власти РС чији је циљ био ниподаштавање колега са БН телевизије и портала Капитал и сличним инцидентима које морамо искоријенити.

Такође, и овога 3. маја, из Удружења новинара РС имају потребу да се оградие од појединих колега које злоупотребљавају цивилизацијско достигнуће и инструменте који су нам дати у сфери медија, а евидентирали смо и такве случајеве.

"Истичемо и да РС има разлога да буде поносна на податак да наши грађани о најактуелнијој глобалној теми могу истовремено да се информишу из руских, украјинских и медија Запада. Да, за разлику од гледалаца, слушалаца и читалаца из држава Европске уније које су примјениле цензуру, могу да прате и програме руских медија ‘Раша тудеј’ и ‘Спутњик'" закључује се у саопштењу.