УНРС поводом Међународног дана слободе медија (година 2022)

"Захваљујемо медијским радницима који нас чине поносним што припадамо овој професији и подсјећамо да су пред нама бројни изазови каквим нисмо били изложени претходних деценија", саопштено је из Удружења.

уторак, 3 маја, 2022 / 18:04

Како додају, огорчени су чињеницама да овогодишњи празник дочекујемо док су на снази недопустиве санкције уведене Алтернативној телевизији из Бањалуке, у амбијенту поновљених и некажњених пријетњи физичким насиљем појединим колегама из РС запосленим на Радио-телевизији БиХ и околностима засвођеним покушајем Канцеларије високог представника у БиХ да наметањем одлуке ограничи слободу говора у Српској и Федерацији БиХ.

"И овај датум је прилика да изразимо оштро противљење појавама попут недавног вријеђања новинара и сниматеља РТРС-а и Телевизије Н1 на радном задатку и готово увријеженог етикетирања усмјереног ка појединим опозиционим медијима у Српској", навели су из Удружења.

Из Удружења истичу да су нажалост свједочили, између осталог, и непристојној гестикулацији и вулгарном рјечнику појединих представника власти РС чији је циљ био ниподаштавање колега са БН телевизије и портала Капитал и сличним инцидентима које морамо искоријенити.

Такође, и овога 3. маја, из Удружења новинара РС имају потребу да се оградие од појединих колега које злоупотребљавају цивилизацијско достигнуће и инструменте који су нам дати у сфери медија, а евидентирали смо и такве случајеве.

"Истичемо и да РС има разлога да буде поносна на податак да наши грађани о најактуелнијој глобалној теми могу истовремено да се информишу из руских, украјинских и медија Запада. Да, за разлику од гледалаца, слушалаца и читалаца из држава Европске уније које су примјениле цензуру, могу да прате и програме руских медија ‘Раша тудеј’ и ‘Спутњик'" закључује се у саопштењу.Оставите одговор