УНРС: Податке од општег значаја саопштавати на конференцији, не преко приватних медија

Удружење новинара Републике Српске позива представнике институција да за грађане најважније информације о пандемији проузрокованој вирусом корона и превентивним мјерама које се уводе, саопштавају искључиво на конференцијама којима имају приступ сви медији.

среда, 25 марта, 2020 / 12:04

Непримјереном сматрамо праксу коју је почео министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Није коректно према грађанима Републике Српске, а ни према медијима кључне мјере, које утичу на живот свих, попут увођења полицијског часа или казни за оне који немају заштитне медицинске маске, саопштавати у програму било које приватне медијске куће.

Информације о оваквим морају да буду правовремено саопштене свима под једнаким условима. Само тако ће се обезбиједити заједнички циљ – квалитетно и свеобухватно информисање јавности.

Истичемо готово беспријекоран однос већине представника институција према јавности и медијским радницима и досљедну примјену мјера, које у просторијама за конференције за медије штите здравље наших колега.

У борби за сузбијање и уништавање опасног вируса охрабрује и чињеница да наши медији, са занемарљивим изузецима, поштују етички кодекс извјештавања и смјерице наведене у сопштењу Удружења новинара Републике Српске које смо издали прије почетка пандемије у Српској.

Удружење новинара Републике Српске апелује и на Републички штаб за ванредне ситуације да мјерама економске подршке угроженим привредним субјектима обухвати и медијске куће суочене са највећом штетом.2 КОМЕНТАРА

  1. Само бахато Лукач!
    Гледам неко вече на АТВ Лукача како прича о вирусу као савршеном убици,а она преко пута њега без реакције беживотна ко пластична лутка.
    Сваки новинар би га барем опаском под дејством алкохола упитао „да је по свему што видимо савршенији убица Давида Драгичевића“ и тако важног госта потпуно избацио из колосијека.
    Зато постоје подобни медији,договорена питања и теме,тек сада се види колико је авангардан новинарски рад Стевандића на К3 и његове незаборавне опаске.
    Новинари АТВ да уче од Ненада.

  2. Не знају, говна, од све ароганције да је вирус слеп на друштвени положај, као и на статус, национаност, расу, итд… Нећете се сакрити курвини синови. Карантин на једно 200 година, да најзад здрави људи преузму контролу.