УНРС осудило пријетње уреднику портала Капитал.БА

Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује поступке шефа Представништва Републике Српске у Русији Душка Перовића и упућне пријетње редакцији портала "Капитал" и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу, због објављивања приче о руском инвеститору Рашиду Сердарову и компанији "Комсар Енерџи".

субота, 22 фебруара, 2020 / 10:21

Наиме, Перовић је поручио да ће "затворити сајт" те да ће главни и одговорни уредник портала "Капитал" Синиша Вукелић имати "великих проблема у животу", настави ли да се бави комапнијом која је у овом случају предмет новинарске пажње, оптужујући истовремено редакцију за изнуђивање новца.

Удружење новинара Републике Српске поручује Перовићу да Устав Републике Српске, коју он представља у Русији, чланом 26. гарантује "слободу штампе и других средстава јавног обавјештавања".

Уз све његове мањкавости, исте гаранције даје и Закон о јавном информисању, али и низ других аката и конвенција на чије поштовање се обавезала Република Српска, а тиме и њени званичници међу којима је и сам Перовић.

Овим путем подсјећамо и Перовића, али и друге појединце који сматрају да су оштећени радом медија, да своју заштиту могу да потраже у важећим прописима, а никако у сопственој сили или утицају који је стечен током обављања дужности у име свих грађана Републике Српске.

Недопустивим сматрамо коришћење политичке моћи, положаја и овлашћења које су појединцу дате у име Републике Српске, за обрачуне са медијима и медијским радницима.

Удружење новинара Републике СрпскеОставите одговор