УНРС: Независно и објективно извјештавање угрожава пандемија и нелојална конкуренција донираних билтена

У сваком, а посебно у друштвима са демократским уређењем, слобода јавне ријечи и мисли је један од основних стубова на којим почива напредак и правичност заједнице. Уколико та врста слободе изостане, онда је слобода да се бира и буде биран на изборима само симулација људских права. Због тога је изузетно важно да се за медијске слободе боримо и помињемо их сваки дан, а не само 3. маја.

понедељак, 3 маја, 2021 / 11:04

Удружење новинара Републике Српске (УНРС) свим медијским радницима честита 3. мај – Међународни дан слободе медија!

Наша обавеза је прво се присјетити свих колега које су изгубиле живот часно вршећи своје радне обавезе широм свијета или су на било који други начин због тога угрожени или дискриминисани. Већ другу годину новинари су универзално и свакодневно изложени здравственом ризику у настојању да прикупе информације о болести КОВИД-19, те су по угрожености раме уз раме са здравственим радницима, полицијом, просветом и сличним занимањима.

Такође, новинари у материјалном смислу дијеле судбину читавог друштва, чије увријежено функционисање је драстично измјењено противепидемиолошким мјерама. Оглашавање, од којег зависе прије свега комерцијални, односно независни медији, прво је на листи коју због уштеда као издатак смањују привредни субјекти. На тај начин је угрожено и независно и објективно извјештавање.

Оно је додатно угрожено и тиме што се таква медијска титула злоупотребљава, те се медији финансирани од агенција страних држава или тзв. међународних фондација представљају као независни. У стварности се ради о билтенима који проводе агенде својих финансијера и представљају недвосмислену конкуренцију истински слободним, тржишно условљеним медијима.

Због свега наведеног УНРС је у својим досадашњим активностима не само лобирао кроз своје чланство за очување вриједности слободе говора и неповредивости интегритета новинара у уредништвима домаћих медијских кућа, него је и организовао у сарадњи са Удружењем новинара Србије бесплатну вакцинацију за све новинаре, без обзира да ли су чланови нашег удружења или живе у Републици Српској.

Осуђивали смо и наставићемо да осуђујемо јавно све негативне појаве у медијском животу, те смо тако доказали да смо заиста независно удружење, које не слуша било чија наређења или зависи од било кога осим од свог чланства.

До сљедећег 3. маја 2022. године, намјеравамо покренути иницијативе према законодавним и извршним властима, како би се кроз законска рјешења и правилнике повећала заштита и ниво права новинара, те смо отворени за све сугестије наших колега које, уколико дијеле наше овдје изречене ставове, да нам се придруже како би се заједнички изборили за што већи степен њиховог остварења.

Само слободан новинар, може остварити медијске слободе!

Удружење новинара Републике Српске