Универзитетске игре или откуд ПМФ у Власеници

Природно-математички факултет Универзитета у Источном Сарајево, одлуком Сената Универзитета премјештен је са Пала у Власеницу. Tим поводом, стигао нам је текст са портала Пале лајв. Пише: Владимир Станишић Након игара и игрица, састајања у тајности и процеса лобирања које траје већ неколико година, Природно математички факултет је након неколико година постојања пресељен из Пала у […]

субота, 16 јула, 2011 / 12:31

Природно-математички факултет Универзитета у Источном Сарајево, одлуком Сената Универзитета премјештен је са Пала у Власеницу. Tим поводом, стигао нам је текст са портала Пале лајв.

Пише: Владимир Станишић

Након игара и игрица, састајања у тајности и процеса лобирања које траје већ неколико година, Природно математички факултет је након неколико година
постојања пресељен из Пала у нову зграду Факултета биотехничких наука у
Власеници.

Након отварања истурене јединице Правног факултета Пале у Сребреници, још један градић, који до сада никада није имао додира са Универзитетом је постао универзитетски центар. Нека је, нико нема ништа против тога, мада са академског становишта, универзитет се прави на једном мјесту, како би повезао академску заједницу у једну цјелину и како би научни рад имао још једну велику предност. Сулудо је преселити факултет из много веће и развијеније средине у којој постоји годинама у мању.

Међутим, док се правило "уједињеног универзитета" поштује у Бањалуци, са Универзитетом у Источном Сарајеву то није случај. Универзитет је распрострањен од Требиња до Добоја, преко Бијељине и Брчког. Ово је јединствен примјер универзитета у свијету. Зашто јединица Правног факултета у Бањалуци није отворена у Мркоњић Граду или Приједору? Зашто није основан Универзитет у Бијељини који би уз помоћ постојећа два универзитета напредовао и израстао у снажну институцију?

Након рата и великих мука са којима се суочила академска заједница избјегла из Сарајева у Палама је основан Универзитет Српско Сарајево, који је за свог постојања добио све потребне услове за рад и развој. Данас овај Универзитет и факултети који су смјештени у Палама муку муче са разним политичким играма и смјенама декана факултета који се у просјеку дешавају сваке године, а који долазе са врха власти. Политика западног дијела РС према источном је у овом сегмент живота Републике Српске јасно видљива и неправилна.

Сребреница је добила Правни факултет, Власеница је добила Природно математички факултет из Пала који је годинама градио асистенте и професоре, које је данас теже направити него пет зграда факултета. Питам се ко је сљедећи на реду? Можда Калиновик.

Да ли је нормално да људи који су у Палама купили станове, изградили своју породицу путују у Власеницу скоро 90 км како би држали предавања? Да ли је уопште нормално да се у малим срединама отварају факултети? Колико је таквим срединама потребно да избаце квалитетне асистенте и професоре и колико такве средине утичу на рејтинг универзитета?

Да ли је примјер Власенице, потврда да гласовима за одређену политичку опцију, можете преселити факултет из друге средине? Да ли је то нормално? Да ли је наше образовање толико небитна ствар? И на крају, да ли је долазак факултета резултат немоћи да се економско стање у одређеној заједници промјени?0 КОМЕНТАРА